Activitatea economica in zona euro, la cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor

Data publicarii: 01-03-2017 | Economie

Activitatea economica in zona euro a inregistrat in februarie cel mai semnificativ avans de la criza datoriilor, deprecierea euro stimuland cererea solida pentru exporturi, potrivit unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, citat de Reuters si Bloomberg.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a crescut în februarie la 55,4 de puncte, de la 55,2 puncte luna precedentă, potrivit estimărilor realizate de compania Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din aprilie 2011, datorită deprecierii euro, majorării comenzilor noi și a creșterii încrederii oamenilor de afaceri. Analiștii se așteptau la un declin ușor în februarie, până la 55,1 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Datele Markit arată o creștere a activității economice în toate marile economii din zona euro, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat în Olanda, Austria și Germania.

Sub-indicatorul care arată evoluția noilor comenzi pentru export a înregistrat în februarie cel mai ridicat nivel din aprilie 2011, urcând la 55,5 puncte, de la 55,2 puncte în ianuarie.

Producătorii din zona euro raportează cel mai solid nivel al producției și al creșterii comenzilor în aproape șase ani, ceea ce indică o redresare robustă a economiei, a declarat economistul șef al IHS Markit, Chris Williamson.

Datele arată că economia zonei euro va înregistra o creștere de 0,6% în primul trimestru din 2017, față de un avans de 0,4% în ultimele trei luni din 2016.

Sursa: Agerpress