MADR: Mai mult de jumatate dintre fermierii eligibili pentru ANT si-au primit subventiile

Data publicarii: 07-03-2017 | Economie

Mai mult de jumatate dintre cei 114.000 de fermieri eligibili pentru Ajutoarele Nationale Tranzitorii in sectorul zootehnic si-au primit subventiile, in suma totala de 35,2 milioane de euro, dupa numai o zi de la debutul platilor, a anuntat marti Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Șeful de la Agricultură, Petre Daea, se interesează personal dacă banii intră în conturile beneficiarilor, conform calendarului stabilit, marți fiind rândul unui agricultor din județul Brăila, care a primit telefonic "vestea" că deja i-au fost transferate sumele în cont, precizează MADR.

Potrivit sursei citate, până în prezent, au fost alimentate conturile pentru 64.616 fermieri cu suma de 35,27 milioane de dintr-un total de 114.000 de beneficiari eligibili pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii în sectorul zootehnic.

Ministrul Agriculturii a anunțat recent că plățile vor începe în data de 10 martie, dar banii au început de luni să intre în conturile beneficiarilor, cu trei zile înainte de data stabilită inițial. Anul trecut aceste subvenții au fost plătite abia în luna august.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat luni autorizarea la plată a fermierilor care au solicitat ajutoare naționale tranzitorii (ANTZ) și sprijinul cuplat (SCZ) în sectorul zootehnic, plafonul total alocat celor șapte scheme de sprijin fiind de circa 311,6 milioane de euro, respectiv 1,387 miliarde de lei.

Plata ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului cuplat se efectuează în lei la un curs de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2016.

Sursa: Agerpress