Romsilva: Transportul de lemn blocat in judetul Arges de catre activistii de mediu este autorizat si legal

Data publicarii: 10-03-2017 | Economie

Transportul de material lemnos pe care reprezentantii Agent Green l-au blocat, vineri, in zona comunei Arefu din judetul Arges era unul legal, iar lemnul a fost exploatat legal, precizeaza Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

'Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din județul Argeș, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva precizează că autovehiculul cu numărul de înmatriculare AG-95-SRV, oprit de activiștii de mediu, desfășoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicația SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum și în 'Inspectorul Pădurii' (...) În mod eronat, activiștii de mediu au anunțat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină', susține Romsilva.

Potrivit sursei citate, volumul de 17,82 metri cubi de lemne de foc, specia fag, transportat de autovehiculul înmatriculat AG-95-SRV provine din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcției Silvice Argeș, unitatea de producție (U.P.) VI Limpedea, actul de punere în valoare (APV) având numărul 912460.

'Exploatarea s-a făcut legal, în baza autorizației 1089945 din 5 decembrie 2016. Suprafața respectivă nu a fost inclusă în Studiul PIN MATRA 2001/018, așa cum, în mod eronat, au acuzat activiștii de mediu. Parcela respectivă a fost inclusă în Situl Natura 2000 RO SCI 0122 și exploatarea lemnului este avizată favorabil de custodele sitului respectiv. Regia Națională a Pădurilor — Romsilva a introdus până în prezent aproape 10.000 de hectare de fond forestier în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și continuă acest demers', menționează instituția.

Activiștii de mediu au organizat, vineri, pe Transfăgărășan, un protest față de tăierile ilegale de arbori din zona montană a județului Argeș, în zonă fiind blocat și un transport de material lemnos.

Acțiunea a fost inițiată de organizația neguvernamentală Agent Green, care a transmis protestul pe pagina sa de socializare.

"30 de activiști Agent Green, oameni de știință și alpiniști profesioniști blochează în această dimineață pe Transfăgărășan camioanele încărcate cu arbori din munții Făgăraș. Protestatarii trag prin această acțiune pașnică spontană semnalul de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic național", se precizează într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a celor de la Agent Green.

Protestatarii au solicitat o anchetă cu privire la exploatările forestiere din zona lacului Vidraru și stoparea exploatării pădurilor virgine din România.

În contextul acestui protest, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a declarat la Pitești, în cadrul unei conferințe de presă, că a cerut Gărzii Forestiere să verifice acuzațiile lansate de către ecologiști.

"Am cunoștință de această acțiune, sens în care am solicitat colegilor mei de la Garda Forestieră să-mi facă o informare, dacă acolo se exploatează cu acte în regulă sau sunt unele probleme", a afirmat ministrul.

Un camion încărcat cu lemne, oprit de protestatari pe DN 7C — Transfăgărășan, a fost preluat de polițiștii și jandarmii care au intervenit în zonă, pentru verificări.

Sursa: Agerpress