Moody's spune ca un acord post-Brexit este crucial pentru ratingul Marii Britanii

Data publicarii: 15-03-2017 | Economie

Ratingul suveran al Marii Britanii va depinde de rezultatul negocierilor cu privire la Brexit, precum si de conditiile incluse intr-un eventual acord comercial cu Uniunea Europeana, a avertizat marti agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service, informeaza Reuters.

"Calificativul nostru atribuit Marii Britanii va depinde în mare măsură de reușita Marii Britanii în a obține un nou acord comercial care să păstreze o bună parte din avantajele statutului actual de țară membră a pieței unice", explică agenția de evaluare într-un comunicat.

Moody's a atribuit o perspectivă "negativă" pentru ratingul Aa1 acordat Marii Britanii după ce populația a votat în favoarea Brexitului la referendumul din 23 iunie 2016. În luna noiembrie a anului trecut, Moody's a subliniat că există riscul unei noi retrogradări dacă Marea Britanie va pierde accesul la piața unică.

O altă agenție de evaluare, Fitch Ratings, precizează că o eventuală independență a Scoției ar crește riscurile pentru ratingul Marii Britanii pentru că ar duce la o majorarea a raportului dintre datorie și Produsul Intern Brut.

La rândul său, banca Deutsche Bank susține că negocierile pentru Brexit nu au progresat într-o direcție bună de la venirea la putere a noului Guvern condus de Theresa May și în consecință estimează că lira sterlină ar putea să continue să se deprecieze în raport cu dolarul până la un curs de 1,14 dolari pentru o liră în al doilea semestru al acestui an, de la un curs de 1,2164 dolari în prezent. Până la încheierea unui acord de tranziție, piața va avea tendința de a miza pe faptul că Brexitul se va realiza în cele mai proaste condiții, susține banca germană.

Sursa: Agerpress