Wolfgang Schaeuble: Este in interesul Uniunii Europene sa existe un centru financiar puternic in Londra

Data publicarii: 16-03-2017 | Economie

Este in interesul Uniunii Europene sa existe un centru financiar puternic in Londra, a afirmat, joi, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, transmite BBC.

Vorbind înaintea reuniunii miniștrilor de Finanțe din G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente), Wolfgang Schaeuble a declarat că ar vrea să negocieze un acord Brexit în care City of London să rămână o forță financiară globală, apreciind că mutarea tuturor operațiunilor din capitala Marii Britanii nu este fezabilă.

"Sunt convins că pentru Europa ca întreg — și nu sunt sigur că această declarație va fi foarte apreciată la Paris — este în interesul nostru să avem un centru financiar solid în Londra", a explicat oficialul german.

Deși acesta promovează principalul centru financiar al Germaniei — Frankfurt — ca o bază alternativă în UE pentru firmele de servicii financiare, Wolfgang Schaeuble a declarat că vrea să negocieze un acord în care City of London își păstrează un rol cheie. Totuși, el a avertizat că nu vor fi ușoare negocierile cu partea britanică.

De asemenea, ministrul german de Finanțe și-a exprimat sprijinul pentru reglementări bancare internaționale puternice. Deși administrația SUA a indicat că ar putea atenua unele reglementări, Wolfgang Schaeuble a afirmat: "Sunt pe deplin conștienți că mulți bancheri nu sunt de acord cu reglementările, dar acestea sunt necesare pentru ca plătitorii de taxe să plătească pentru falimentul băncilor, provocat și de reglementări neclare".

Schaeuble se va întâlni joi cu omologul său american, Steve Mnuchin, iar vineri va discuta cu principalii miniștri de Finanțe la Baden Baden, unde se desfășoară prima reuniune G20 din 2017.

Premierul Theresa May a declarat recent că Marea Britanie va părăsi piața unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulți dintre clienții săi. Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor și investitorii se întreabă cum își vor putea servi în viitor clienții de pe continent.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "pașaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de pașaport sunt un factor important care stă la baza poziției Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de pașaport pentru a opera în alte state.

Alternativa la sistemul de tip "pașaport" include "regimul pentru a treia țară" (TCR), prin care UE permite firmelor de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie să-și servească clienții continentali cu condiția respectării reglementărilor similare cu cele aflate în vigoare în blocul comunitar.

Și premierul Theresa May a dat asigurări că Marea Britanie va încerca să atragă companiile și instituțiile financiare cu reglementări mai relaxate și impozit pe profit mai scăzut dacă UE va oferi un acord post-separare care nu va fi acceptabil pentru Guvernul de la Londra. Oficialii UE au avertizat că astfel de măsuri ar afecta perspectivele obținerii unui acord comercial.

Sursa: Agerpress