Daianu (BNR): Piata muncii din Romania reprezinta o coabitare stranie intre surplus si penurie

Data publicarii: 20-03-2017 | Economie

Piata muncii din Romania reprezinta o coabitare stranie intre surplus si penurie, fapt care creeaza excedente si deficite, este de parere Daniel Daianu, membru in Consiliul de supraveghere al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o opinie publicata pe blogul institutiei.

"Un echilibru precar privește piața muncii, tot mai tensionată din cauza migrației, nepotriviri între ofertă și cerere, îmbătrânire etc. Există în această piață o coabitare, stranie ar spune unii, între surplus și penurie. Excedentele și deficitele nu se compensează automat, neexistând fungibilitate între resurse. Și în alte economii emergente europene există presiune de creștere a salariilor în sectoare cu penurie acută. Privind starea acestei piețe, sunt de semnalat deficiențe ce împing salariile în sus ca tendință, o structura duală cu sectoare unde valoarea adaugată este mai ridicată — aici fiind posibile salarii mai înalte și sectoare cu numeroase firme autohtone, unde productivitatea este mai degrabă scăzută, și creșterea salariilor (salariului minim) lovește firmele unde productivitatea muncii este mică", arată Dăianu.

Potrivit acestuia, ponderea muncii în PIB este în România la coada clasamentului în UE (31-32%).

El a mai arătat că, în anii de criză, această pondere a scăzut cam peste tot în Europa, dar cel mai mult în România.

"Există o problema mare de distribuție a valorii adăugate, iar dacă întreprinderile doresc să rețină forța de muncă trebuie să reexamineze distribuția venitului net. Fără a dezvolta sectoare cu valoare adaugată mai înaltă, salariile foarte greu se pot apropia de nivele 'europene'", a mai arătat oficialul BNR.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: