Misa (MFP): Romania a pus accent doar pe consum si nu e cea mai buna abordare; sunt necesare investitii

Data publicarii: 21-03-2017 | Economie

Romania a pus accentul doar pe consum si nu a fost cea mai buna abordare, acesta trebuind sa fie dublat de investitii, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Ionut Misa, intr-o conferinta dedicata problemelor cu care se confrunta producatorii romani, precizand ca vorbeste din punctul sau de vedere.

"Au fost foarte multe discuții care s-au învârtit asupra valorii adăugate create în economie și asupra faptului că nu reușim încă la nivelul României să creăm produse cu valoare adăugată brută. Am fost folosiți ca o piață de consum, s-a pus accent doar pe consum și, din punctul meu de vedere, personal, nu a fost cea mai bună abordare. Indiscutabil consumul este important și poate fi un element de creștere economică, dar trebuie dublat de investiții, sprijinit de producție, trebuie completat cu multe ale măsuri economice. Dacă ne raportăm doar la consum și la a fi o piață de desfacere pentru alte țări ca Polonia, Ungaria, Cehia, nu avem un viitor. Nu mai discutăm de peste 10 ani", a spus Mișa, la conferința "Falia dintre economia românească și România productivă: Politicile necesare să o acoperim".

Potrivit acestuia, dacă România rămâne ancorată în ideea că piața proprie a forței de muncă este cea mai competitivă și calificată, va pierde pe termen mediu și lung.

"O analiză făcută de cei de la FMI la Banca Națională prezenta o comparație între economia românească și cea poloneză, cehă sau ungurească. Prezenta, de asemenea, cum și care sunt elementele care au influențat diferențele dintre aceste piețe. Aborda relația cu cursul de schimb sau cu productivitatea și competitivitatea forței de muncă. Este adevărat, nu mai suntem piața de forță de muncă care am fost. Lucrul acesta trebuie să ne spună ceva și să ne regândim toată strategia pentru viitor. Dacă rămânem ancorați în continuare în ideea că avem cea mai competitivă și cea mai calificată forță de muncă și nu trebuie să ne facem griji, că toată lumea o să vină aici, că au nevoie de noi, pe termen mediu și lung sigur o să pierdem", a adăugat secretarul de stat.

Sursa: Agerpress