Britanicii vor ca Brexit-ul sa insemne eliminarea liberei circulatii, dar mentinerea liberului schimb cu UE (sondaj)

Data publicarii: 21-03-2017 | Economie

Cei mai multi dintre britanici doresc ca principiul liberei circulatii a persoanelor sa nu mai fie valabil in Regatul Unit dupa iesirea din Uniunea Europeana, dar vor, in schimb, ca tara sa ramana in piata unica europeana dupa Brexit, reiese dintr-un sondaj publicat marti de Centrul National pentru Cercetari Sociale, potrivit Politico.

În jur de 82% dintre participanții la sondaj care au votat pentru Brexit vor imigranții ce provin din țări ale UE să fie tratați la fel ca cei din state terțe, după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

De aceeași părere sunt și 58% dintre cei care au votat pentru rămânerea în UE.

În schimb, 88% dintre cei care au votat pentru Brexit și 91% dintre cei care au votat contra ieșirii din UE vor ca Regatul Unit să aibă în continuare acces la piața europeană liberă.

Aproximativ 55% dintre participanții la sondaj acceptă că Marea Britanie va trebui să aibă o contribuție financiară la bugetul european, în schimbul participării la unele programe valabile în statele comunitare.

"În cea mai mare parte, și cei care au vrut ieșirea din UE, și cei care nu au vrut-o sunt cam pe aceeași lungime de undă când vine vorba despre ce fel de Brexit doresc", a explicat John Curtice, autorul raportului. "Mulți dintre cei care au vrut rămânerea în UE doresc acum eliminarea unora dintre aspectele mai puțin apreciate ale statutului de membru al Uniunii, în vreme ce mulți dintre cei care au votat pentru Brexit ar vrea să se păstreze acele aspecte avantajoase, precum liberul schimb, servicii ieftine de telefonie mobilă sau plaje curate", a adăugat el.

Sondajul despre ce fel de Brexit doresc britanicii a fost realizat în perioada februarie-martie 2017 pe un eșantion reprezentativ de 2.322 de persoane.

Sursa: Agerpress