Gazprom si Eni vor dezvolta impreuna Coridorul Sudic de Gaze, din Rusia spre Europa

Data publicarii: 22-03-2017 | Economie

Grupul energetic Eni si compania rusa Gazprom au semnat marti un Memorandum de intelegere (MoU) pentru a dezvolta impreuna asa-numitul Coridorul Sudic de Gaze, din Rusia spre Europa, transmit Itar-TASS si DPA.

Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia.

Gazprom este cel mai mare exportator de gaze naturale către Europa, unde deține o cotă de piață de 34%.

"Documentul reflectă interesul celor două companii în analizarea perspectivelor de cooperare în vederea dezvoltării Coridorului Sudic, care va furniza gaze naturale din Rusia spre statele europene, în special spre Italia", se arată într-un comunicat al Gazprom.

Acordul vine după ce, săptămâna trecută, Comisia Europeană s-a declarat satisfăcută de angajamentele prezentate de Gazprom față de preocupările Executivului comunitar în materie de concurență în ceea ce privește piețele gazelor din Europa Centrală și de Est și a invitat toate părțile interesate să își prezinte observațiile cu privire la aceste angajamente.

"Considerăm că angajamentele asumate de Gazprom vor permite fluxul liber de gaze naturale în Europa Centrală și de Est, la prețuri competitive. Aceste angajamente abordează preocupările noastre în materie de concurență și oferă o soluție orientată spre viitor, care este în concordanță cu normele UE. De fapt, ele contribuie la o mai bună integrare a piețelor gazelor naturale în regiune", a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

Gazprom este furnizorul dominant de gaze în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. În luna aprilie 2015, Comisia a transmis o Comunicare privind obiecțiunile în care și-a exprimat opinia preliminară potrivit căreia Gazprom a încălcat normele antitrust ale UE, aplicând o strategie globală de compartimentare a piețelor gazelor din Europa Centrală și de Est.

În cazul în care Gazprom nu va respecta angajamentele, Comisia poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri mondială a companiei, care în 2015 s-a ridicat la 82,9 miliarde de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: