Statul imprumuta 60 milioane euro de la BIRD pentru ca Ministerul Justitiei sa imbunatateasca serviciile judiciare

Data publicarii: 23-03-2017 | Economie

Statul va imprumuta 60 milioane de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru ca Ministerul Justitiei sa implementeze un proiect care sa imbunatateasca functionarea instantelor judecatoresti, a ONRC si a activitatii parchetelor, se arata intr-un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Conform notei de fundamentare, acordul de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru sprijinirea Proiectului de îmbunătățire a serviciilor judiciare a fost semnat la București în luna februarie a acestui an.

"Costul total al Proiectului este de 65 milioane euro, din care suma de 60 milioane euro va fi acoperită prin împrumut, iar diferența, respectiv echivalentul a 5 milioane euro, reprezintă contribuția părții române. Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de 6 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 decembrie 2023, ceea ce va permite distribuirea corespunzătoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin încadrarea cheltuielilor aferente acestuia în creditele bugetare și de angajament aprobate în acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare în parte, în cadrul bugetului Ministerului Justiției", se arată în document.

Potrivit acestuia, Ministerul Justiției este desemnat agenție de implementare a Proiectului și, în această calitate, va realiza Proiectul prin Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe (cu rol de unitate de management a proiectului), existentă în cadrul instituției, care dispune de experiența necesară în ceea ce privește implementarea unui astfel de proiect și aplicarea procedurilor Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

"În calitate de agenție de implementare, Ministerului Justiției i se va delega întreaga autoritate și responsabilitate privind implementarea proiectului și utilizarea sumelor alocate acestuia. Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției vor încheia un Acord Subsidiar prin care se vor stabili drepturile și obligațiile părților în ceea ce privește aducerea la îndeplinire a prevederilor acordului de împrumut și realizarea proiectului. Pentru atingerea obiectivelor proiectului și îndeplinirea indicatorilor de rezultat stabiliți, Ministerul Justiției va colabora și cu alte entități cu atribuții în domeniu, după caz", menționează sursa citată.

BIRD face parte din Grupul Băncii Mondiale.

Sursa: Agerpress