Activitatea economica in zona euro, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2011

Data publicarii: 24-03-2017 | Economie

Un studiu realizat de compania de analize financiare Markit arata ca activitatea economica in zona euro a inregistrat in martie cel mai semnificativ avans din ultimii aproape sase ani, transmite Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat în martie la 56,7 puncte, de la 56 de puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din aprilie 2011.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Există o întărire semnificativă a economiei zonei euro, este într-adevăr un ritm rapid de expansiune", a apreciat Chris Williamson, economist șef al IHS Markit.

Acesta se așteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze în primul trimestru din acest an un avans de aproximativ 0,6%, față de o expansiune de 0,4% în ultimele trei luni din 2016, în timp ce analiștii se așteaptă la o creștere de 0,5% în perioada ianuarie-martie 2017.

În zona euro, politica monetară relaxată și o atenuare a politicii fiscale vor sprijini un avans al economiei de 1,6% în 2017 și în 2018, a estimat luna aceasta Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Sursa: Agerpress