Acordul OPEC privind reducerea globala a productiei de titei ar putea fi extins pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 26-03-2017 | Economie

Un comitet comun al ministrilor din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si din alte state producatoare din afara cartelului a recomandat extinderea cu sase luni a acordului de reducere a productiei pe plan global cu 2%, se arata in proiectul comunicatului de presa vazut de Reuters.

Reprezentanți ai OPEC și ai producătorilor rivali de țiței s-au întâlnit duminică în Kuweit pentru a analiza progresele înregistrate în urma implementării acordului global de reducere a furnizării.

În decembrie, OPEC și alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-și reducă producția combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017.

Comitetul miniștrilor și-a exprimat satisfacția față de progresele înregistrate în vederea reducerii producției și îi încurajează pe toți participanții să-și realizeze angajamentele asumate, se arată în proiect.

Declinul prețului la țiței, care a început la mijlocul lui 2014, a forțat producătorii să-și reducă semnificativ cheltuielile în 2015 și 2016. Cotația barilului de țiței Brent, un indicator de referință pentru industria petrolieră, a depășit 50 de dolari, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producției pe plan global cu 2%.

Înainte de reuniune, ministrul irakian al Petrolului, Jabar Ali al-Luaibi, a afirmat că există unele elemente încurajatoare care sugerează o îmbunătățire a pieței țițeiului iar dacă toți membri OPEC sunt de acord cu măsuri de stabilizare a prețurilor, Irakul va sprijini astfel de decizii.

Rusia, țară care nu este membră a OPEC, dar care alături de Arabia Saudită și SUA reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunțat că este gata să își reducă propria producție de țiței cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate țările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Moscova este interesată de creșterea prețului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbușirea prețului la petrol și sancțiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producției cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condițiile în care, în toamnă, producția sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane de barili pe zi.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a reiterat angajamentul țării sale de reducere a producției cu 300.000 de barili pe zi și a precizat că o extindere a a cordului ar putea fi stabilită duminică. Oficialul rus se așteaptă ca stocurile globale de țiței să scadă în semestrul doi din acest an.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: