China, Chile si Egipt au inceput ridicarea restrictiilor la importurile de carne din Brazilia

Data publicarii: 26-03-2017 | Economie

Industria de procesare a carnii din Brazilia, puternic afectata de scandalul privind mituirea unor oficiali din sectorul sanitar pentru ca acestia sa permita vanzarea de carne neconforma cu standardele sanitare, a primit un sprijin major dupa ce China, Chile si Egipt au inceput ridicarea restrictiilor la importurile din statul latino-american, transmit Bloomberg si Reuters.

''China își va redeschide total piața pentru carnea din Brazilia, ceea ce demonstrează soliditatea și calitatea sistemului sanitar al țării și reprezintă o victorie pentru capacitatea noastră de export'', a anunțat ministrul Agriculturii, Blairo Maggi. Chile și Egipt au confirmat de asemenea ridicarea restricțiilor.

Decizia Chinei este crucială din cauza mărimii sale: anul trecut a consumat carne importată din Brazilia în valoare de aproximativ 1,75 miliarde de dolari.

Poliția braziliană a lansat în 17 martie operațiunea ''Weak Flesh'', efectuând raiduri în șapte state unde își desfășoară activitatea companiile de procesare a cărnii, pe fondul acuzațiilor privind mituirea oficialilor din sectorul sanitar pentru ca aceștia să ascundă condițiile neigienice în care firmele își desfășurau activitatea. Sunt implicate în scandal și cele mai mari companii de procesare a cărnii din lume, JBS SA și BRF SA. Acestea au dezmințit acuzațiile.

În ultimele zile, Guvernul brazilian a încercat să minimalizeze criza din industria de procesare a cărnii, o ramură care obține rezultate foarte bune, într-o țară afectată de o recesiune profundă. Însă, Uniunea Europeană, China, Coreea de Sud, Chile, Hong Kong, Japonia, Canada, Mexic, Elveția, Africa de Sud și Arabia Saudită au anunțat suspendarea totală sau parțială a importurilor, după izbucnirea scandalului.

Anul trecut, China și Hong Kong au fost cei mai mari importatori de carne braziliană, cumpărând aproape o treime din cantitatea exportată de cea mai mare economie din America Latină.

Restricțiile introduse de autoritățile din Hong Kong în privința importurilor de carne din Brazilia rămân în vigoare.

Blairo Maggi a confirmat că luni China va suspenda restricțiile asupra importurilor de carne din Brazilia, cu excepția cărnii procesate la cele 21 de fabrici care încă sunt investigate de autoritățile de la Brasilia. 57 de companii de procesare a cărnii vor putea să-și trimită produsele în China, în aceleași condiții ca înainte de data de 19 martie, când Guvernul de la Beijing a ordonat oprirea importurilor.

Brazilia este cel mai mare producător de carne de vită și de pui din lume. Anul trecut, statul latino-american a exportat carne de pasăre în valoare de 6,9 miliarde de dolari și carne de vită în valoare de 5,5 miliarde de dolari.

În urma unei investigații ample, derulate timp de trei ani în industria de procesare a cărnii din Brazilia, poliția a acuzat peste 100 de persoane, în special inspectori din sectorul sanitar, că au luat mită pentru a permite vânzarea unor produse expirate, falsificând documentele sau neîndeplinindu-și atribuțiile legale.

Sursa: Agerpress