Alro a trecut pe profit in 2016, dupa patru ani de pierderi

Data publicarii: 28-03-2017 | Economie

Alro SA, cel mai mare producator de aluminiu din Europa continentala (excluzand Rusia si Peninsula Scandinava), a raportat un profit net de 67 milioane de lei, in 2016, fata de o pierdere neta de 24 milioane de lei, inregistrata in 2015, potrivit unui comunicat al grupului remis marti Bursei de Valori Bucuresti.

Cifra de afaceri a companiei a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 2,1 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei, în anul anterior.

"Anul 2016, deși a fost un an cu un climat macroeconomic instabil și cu un nivel redus al prețului aluminiului la nivel internațional, a reprezentat un an important în istoria Alro, fiind primul an cu profit după patru ani consecutivi de pierderi. Finalizarea cu succes atât a investigației Comisiei Europene, privind contractele Alro cu producătorul de electricitate Hidroelectrica cât și implementarea schemei de exceptare, pentru marii consumatori de energie, de la plata unui procent de 85% din numărul de certificate verzi aferente cotei obligatorii au contribuit la stabilizarea companiei", a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro SA.

Potrivit comunicatului citat, anul trecut piața aluminiului a înregistrat o scădere a cotațiilor, nivelul mediu al prețului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) fiind de 1.605 dolari/tonă, comparativ cu 1.661 dolari/tonă, în anul precedent.

La nivel de Grup, Alro a raportat un profit net a fost de 71,5 milioane de lei, față de o pierdere de 18.000 lei în 2015. Grupul Alro a avut vânzări consolidate de 2,3 miliarde de lei, în 2016, fata de 2,4 miliarde de lei, în 2015. Anul trecut, profitul net ajustat al Grupului s-a situat la 100 milioane de lei, în creștere față de 2015, când a atins 77 milioane de lei. Rezultatele operationale au fost constante în 2016, marja EBITDA a Grupului situându-se la 12,7%, comparativ cu 12,6%, nivel atins în 2015.

"O recunoaștere în plus a calității produselor companiei o reprezintă faptul că în 2016 Airbus, cel mai important producător de aeronave, a selecționat Alro ca furnizor de aluminiu. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de mai mulți ani, începând cu 2017. Conform termenilor contractuali, Alro va furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea aeronavelor", se precizează în document.

Alro este o subsidiară a Vimetco NV, companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia și Peninsula Scandinavă), având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.

Principala piață de desfacere pentru produsele Alro este Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia și România), dar compania are exporturi în SUA și Asia.

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt Alro — producător de aluminiu, Alum Tulcea — producător de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. — producător de bauxită, Vimetco Extrusion — procesator de produse extrudate, Conef, Global Aluminium Ltd. și Bauxite Marketing Ltd.

Sursa: Agerpress