Presedintele ANCOM: Autoritatile din Romania ar trebui instruite pentru a fi constiente de ceea ce le ofera industria de telecomunicatii

Data publicarii: 28-03-2017 | Economie

Autoritatile din Romania, in special cele locale, ar trebui instruite pentru a fi constiente in legatura cu ceea ce le ofera industria de telecomunicatii, a declarat, marti, in cadrul conferintei Mobile Innovation, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

'Conlucrarea operatorilor cu guvernele poate duce la lucruri extrem de bune. Ce m-a impresionat la Congresul Mondial de Comunicații de la Barcelona din acest an a fost multitudinea de soluții promovate, de oraș inteligent, de exemplu. Suntem destul de aproape să ne lovim în viața de zi cu zi, când vorbim despre soluțiile inovatoare. Cred că era foarte bine ca autoritățile locale din România să vadă măcar o parte dintre soluțiile prezentate la Barcelona. Autoritățile din România, în special cele locale, ar trebui instruite pentru a fi conștiente de ce le oferă industria de telecomunicații', a subliniat Marinescu.

Șeful ANCOM a menționat, pe de altă parte, că pe tema tehnologiei 5G se poate vorbi atât despre o evoluție, cât și despre o revoluție în domeniu.

'Tehnologic, 5G probabil că este o evoluție, dar trebuie să fie și o revoluție. Revoluția va veni dacă vom conștientiza acest lucru. În ceea ce privește tehnologia 5G, nu există încă un standard unic. Există interes pentru acest lucru. Am avut mese rotunde cu Parlamentul European și cu operatorii privind dorința acestora din urmă de a avea mai mult spectru și gratis. Nu cred că se pot da licențe pe termen de 25 de ani sau nelimitat fără a apela la revizii periodice, pentru că lucrurile se mișcă. În SUA, de exemplu, autoritatea de reglementare are o putere foarte mare, în sensul în care aceasta oferă spectru, iar dacă operatorul nu îl folosește, după un timp îl ia înapoi și îl re-licitează. Operatorii de telefonie din SUA cumpără furnizori de conținut, cum a fost și cazul AT&T și Time Warner', a afirmat Cătălin Marinescu.

Mobile Media Company, care deține publicația 'Comunicații Mobile', organizează marți, la București, conferința Mobile Innovation, în cadrul căreia participă reprezentanți ai autorităților centrale, precum și ai companiilor de profil.

Sursa: Agerpress