Tobescu (Nostra Silva): Este important sa nu ne sabotam propria industrie; Romania are o silvicultura sustenabila

Data publicarii: 28-03-2017 | Economie

Industria lemnului trebuie perceputa corect si este important sa nu se sabotam, in conditiile in care Romania are, la ora actuala, o silvicultura sustenabila, considera vicepresedintele Nostra Silva - Federatia Proprietarilor de Paduri din Romania, Catalin Tobescu.

'Oricine lucrează în industria lemnului este persona non grata tocmai pentru că publicul larg este dezinformat. Interesat dezinformat. Este important să nu ne sabotăm propria noastră industrie, atât de importantă pentru economia țării și pentru mediul social. Trebuie să se perceapă în mod corect industria lemnului, una dintre puținele ramuri economice productive ale țării noastre. Aceasta asigură 3,5% din PIB, locuri de muncă pentru peste 128.000 de persoane în mod direct, iar alte 186.000 de persoane în sectoare conexe. Vrem respect pentru munca noastră! Românii pot fi mândri că avem o silvicultură sustenabilă și că da, vom avea păduri în continuare, că exportăm produse de calitate și că importăm foarte mult buștean pe care îl prelucrăm aici', a afirmat Tobescu, în cadrul unei dezbateri pe teme silvice, organizate marți.

Potrivit oficialului, constituirea Consiliului Pădurilor și Dezvoltării Rurale a fost inițiată în iunie 2016, cu participarea reprezentanților grupurilor parlamentare și a ministerelor implicate în gestionarea pădurilor. Acest for de dialog și de comunicare a funcționat până în prezent pe o bază colegială, fără personalitate juridică.

În acest context, pentru eficientizarea funcționării Consiliului Pădurilor și Dezvoltării Rurale, respectiv atingerea obiectivelor, inițiatorii își propun constituirea acestuia cu personalitate juridică.

'Este nevoie de o dezbatere profesionistă privind starea pădurilor și a industriei lemnului, folosind informații credibile și de referință. Doar astfel putem înlătura din percepția publică greșelile și miturile conform cărora rămânem fără păduri, fără oxigen, exportăm bușteni și industria e neproductivă. Această abordare emoțională, bazată pe mituri, a ajuns să facă rău pădurilor și industriei lemnului', susține Cătălin Tobescu.

Un studiu publicat în 2016 de PwC arată că industria de profil are o pondere de 3,5% la formarea PIB, contribuie cu 1,7 miliarde de euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe și indirecte asupra economiei, și asigură 128.000 de locuri de muncă în mod direct, iar alte 186.000 indirect, în sectoare conexe.

Pe de altă parte, conform Inventarului Forestier Național (IFN) realizat în perioada 2008 — 2012, România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. De asemenea, au fost înregistrați circa 830.000 de proprietari de pădure și aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Național, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creșterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) și Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporție mai mică din creștere.

Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producție totală de peste 2,2 miliarde de euro și exporturi de 1,88 miliarde de euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN.

România este un mare importator de materie primă (buștean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund și exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanța import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde de euro, anual.

Sursa: Agerpress