Sergiu Manea (BCR): Este foarte important cum intram in aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice

Data publicarii: 28-03-2017 | Economie

In cazul Legii insolventei persoanelor fizice este important modul cum se intra in aplicarea acesteia, riscul pentru sistem fiind acela de a intra in aplicarea unei legi fara a o cunoaste, a declarat, marti, Sergiu Manea, presedinte executiv, Banca Comerciala Romana, la o conferinta de specialitate.

"Cred că este foarte important cum intrăm în aplicarea Legii insolvenței persoanelor fizice. Este absolut critic. Știu că știți foarte bine că suntem în faza celei de-a doua amânări. Așteptăm normele de aplicare în august 2017. Aplicare acestei Legi a insolvenței persoanelor fizice, ca și în cazul persoanelor juridice, trebuie să ia în considerare de fapt un întreg ecosistem. Un ecosistem în care atât băncile cât și clienții trebuie să își asume drepturi și obligații privind înțelegerea detaliată a normelor. Ce înseamnă insolvență? Insolvența înseamnă un control deținut și exercitat de o terță parte. Acesta se va întâmpla și în cazul persoanelor fizice", a spus Sergiu Manea, la seminarul "Noua paradigmă la nivel european: consumatorul de servicii financiare, între transparență și riscuri", în cadrul programului European Money Week.

De asemenea, acesta susține că aplicarea Legii insolvenței persoanelor fizice va însemna pregătirea și ridicarea nivelului de pregătire a întregului aparat de justiție care va trebui să decidă în cazul insolvențelor.

"Riscul pentru sistem este riscul să intrăm în aplicarea unei legi fără să o cunoaștem și fără să îi știm detaliile și normele de aplicare și cu maximă claritate ce presupune de fapt procesul de insolvență pas cu pas. Vom continua să ne ghicim unii pe ceilalți în timpul acestui proces", a declarat Manea.

Asociația Română a Băncilor organizează marți seminarul "Noua paradigmă la nivel european: consumatorul de servicii financiare, între transparență și riscuri", în cadrul programului European Money Week.

Programul European Money Week, care a debutat în anul 2015, se desfășoară simultan în statele membre ale Uniunii Europene, fiind o acțiune inițiată de asociațiile bancare membre ale Federației Bancare Europene (FBE).

Sursa: Agerpress