Grecia a ajuns la un acord cu UE/FMI cu privire la reducerile de pensii si reforma pietei muncii (surse)

Data publicarii: Astazi, 29-03-2017 | Economie

Grecia a ajuns la un acord cu creditorii sai internationali cu privire la o serie de reforme importante pe piata muncii, reduceri de cheltuieli si energie, ceea ce aduce Atena cu un pas mai aproape de o intelegere cu UE/FMI inaintea reuniunii ministrilor de Finante din zona euro programata pentru data de 7 aprilie, au declarat miercuri pentru Reuters surse din apropierea discutiilor.

Negocierile dintre autoritățile de la Atena, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, care nu s-a alăturat încă ultimului program de asistență convenit de Grecia cu creditorii din zona euro, durează de mai multe luni, alimentând îngrijorările referitoare la o nouă criză în Europa. Pentru a finaliza cea de-a doua revizuire a acordului de asistență convenit anul trecut, creditorii reclamă noi măsuri de austeritate pentru 2019 și 2020. Discuțiile dintre Grecia și creditorii internaționali s-au concentrat pe tăierile de pensii și reforme în domeniile energiei și pieței muncii.

Doi oficiali din apropierea negocierilor au declarat pentru Reuters că Grecia va reduce cheltuielile cu pensiile cu un procent din PIB până în 2019. De asemenea, a fost convenită o reducere până la 6.000 de euro pe an a pragului de la care veniturile mici sunt scutite de taxe, ceea ce ar salva un procent din PIB.

"Cred că vom avea un acord la nivel de staff până la reuniunea Eurogrupului din 7 aprilie" a declarat un oficial.

În cee ce privește reformele de pe piața muncii, Grecia nu va mai fi forțată să liberalizarea concedierilor în masă, așa cum solicita inițial FMI, au precizat sursele. În plus, negocierea colectivă, care a fost slăbită în conformitate cu reformele cerute în schimbul acordului de asistență din 2012, ar urma să fie restabilită după ce actualul acord de asistență expiră în 2018.

De asemenea, a fost convenită reducerea mărimii companiei energetice de stat Public Power Corp prin vânzarea diviziei de lignit, a declarat un alt oficial.

Aceste progrese ar urma să permită revenirea șefilor de misiuni UE și FMI la Atena în cursul zilelor următoare, pentru a pune la punct ultimele detalii cu miniștrii greci ai Muncii și Finanțelor, înaintea reuniunii Eurogrupului. În prezent discuțiile se poartă prin teleconferințe.

Ministrul grec de Finanțe, Euclid Tsakalotos, a declarat recent că finalizarea revizuirii acordului de asistență va deschide calea pentru demararea discuțiilor cu privire la restructurarea datoriei Greciei, ceea ce va permite țării să revină pe piețele de obligațiuni în 2019.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: