ANAF a finalizat implementarea proiectului destinat integritatii propriilor angajati; valoarea programului a fost de 2,37 milioane euro

Data publicarii: 30-03-2017 | Economie

Directia Generala de Integritate (DGI) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost operationalizata complet, cu scopul dezvoltarii unor mecanisme de combatere a fraudei si a coruptiei in sistemul fiscal, prin intermediul unui proiect in valoare de 2,373 milioane de euro, au anuntat joi oficialii institutiei.

'Se încheie astăzi proiectul destinat integrității în cadrul ANAF. Cei trei ani în care a fost implementat acest proiect cu ajutorul partenerilor noștri norvegieni au dus la o schimbare profundă în rândul angajaților ANAF. Astăzi, efectele implementării acestui proiect sunt vizibile. Orice vulnerabilitate a sistemului fiscal are efecte asupra colectării impozitelor și taxelor. Un sistem informatic folosit în cadrul serviciului de monitorizare reprezintă o modalitate modernă de monitorizare. Astfel, comunicarea între ANAF, Curtea de Conturi și alte instituții de control se efectuează într-un mod armonizat. Riscurile la care se supun angajații ANAF, odată cu faptele de corupție, au fost prezentate angajaților din cadrul ANAF. Avem 20 de funcționari publici din cadrul Direcției Generale de Integritate care au obținut certificări. Personalul de specialitate al Direcției promovează aceste principii către angajații ANAF. Trebuie să înțelegem că abaterile de la integritate afectează mediul social și economic. Analizând rezultatele și impactul produs de implementarea proiectului, concluzionez că au fost făcuți pași importanți împotriva corupției, demersuri ce vor continua, fără doar și poate, și pe viitor', a declarat, în deschiderea conferinței, Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.

Potrivit datelor oficiale, scopul proiectului intitulat 'Creșterea integrității în Agenția Națională de Administrare Fiscală prin cooperare instituțională și consolidarea capacității' a fost acela de sporire a capacității administrative a DGI și creștere a gradului de conștientizare în rândul angajaților Fiscului și societății românești, în general, cu privire la măsurile luate pentru prevenirea și combaterea corupției și a încălcării eticii profesionale, prin cooperare și schimb de experiență cu Administrația Fiscală din Norvegia.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate conferințe de specialitate, a fost realizat un studiu de evaluare, concentrat pe identificarea vulnerabilităților la corupție, au fost achiziționate echipamente, au fost organizate sesiuni de instruire pentru personalul DGI și al ANAF și, nu în ultimul rând, a fost dezvoltată și implementată aplicația IT SMAS, prin care instituțiile de control din România pot avea acces la baze de date integrate.

Pe durata celor trei ani de implementare a fost organizată și derulată la nivel național o campanie de conștientizare împotriva corupției în cadrul ANAF, la nivel național și local. În plus, angajații Fiscului din România au fost implicați în schimburi de experiență cu colegi din mai multe țări europene: Norvegia, Polonia, Olanda, Marea Britanie, Italia și Danemarca.

Proiectul 'Creșterea integrității în Agenția Națională de Administrare Fiscală prin cooperare instituțională și consolidarea capacității' a avut perioadă de implementare între 30 octombrie 2014 și 30 aprilie 2017, iar bugetul total alocat s-a ridicat la 2,373 milioane de euro, din care 85% a reprezentat finanțare prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 — 2014, iar 15% din bugetul de stat.

Sursa: Agerpress