Brasov: Zeci de firme de mobila sunt prezente la targul international dedicat industriei lemnului

Data publicarii: 30-03-2017 | Economie

Un numar de 92 de firme din industria lemnului, care activeaza in sectorul de mobila, prelucrarea lemnului, energie si exploatare, si care prezinta 180 de marci internationale, sunt prezente la cea de a XVI a editie a targului international din industria lemnului expoDESIGNwood, deschis joi la Brasov.

Tehnologii pentru prelucrarea secundară a lemnului, mașini pentru producerea de mobilă, diferite scule de mână și soluții de finisare, softuri și consumabile pentru domeniul industriei lemnului și altele, sunt expuse pe o suprafață de 4.100 de mp.

"Ne bucurăm să deschidem cea de a XVI-a ediție a târgului, un târg care este foarte căutat de specialiștii în domeniu. Anul acesta este pentru prima dată când am adus Designul în cadrul acestui târg tradițional, cu intenția de a pune accent pe creație, pe lângă inovație și tehnologie. În cadrul târgului va avea loc și un forum de design, iar scopul nostru la ediția din acest an este de a arăta specialiștilor din industria noastră, că această industrie are nevoie de investiții, de utilaje noi, de implementarea unui procedeu nou de trecere de la proiectare direct în centrele de prelucrare", a spus la deschidere, Pal Zsuzsanna, directorul târgului.

Potrivit acestuia, la ediția din acest există un număr crescut de expozanți în domeniul energiei, al tehnologie de procesare de biomasă, procedee de procesare lemn de foc sau centrale termice.

Președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Nicolae Țucunel, a precizat că este nevoie de o legislație stabilă în acest domeniu și că sunt pași făcuți în acest sens, iar documentele aflate atât la Guvern cât și la Parlament trebuie clarificate.

"Suntem optimiști, suntem pe drumul bun. De la o zi la alta lucrurile se mișcă, se clarifică, observăm o îmbunătățire a lucrurilor în ceea ce privește abuzurile comise în pădure, care încep să fie din ce în ce mai puține. Într-adevăr în ultimii ani a crescut importul de lemn pentru că, în țară oferta este mică, iar prețul lemnului a crescut foarte mult în ultima perioadă, ca urmare a creșterii cererii. Sperăm că lucrurile se vor regla. Este un târg care an de an crește, lucru care ne dovedește că specialiștii au nevoie de asemenea întâlniri", a spus președintele ASFOR.

La ediția din acest an participă un număr de 20 de companii din Brașov, ceea ce reprezintă o creștere de 11%, acoperind majoritatea subsectoarelor industriei lemnului. Exporturile realizate de companiile din Brașov au fost și sunt în continuare în scădere, dar alarmantă este scăderea de 15,56% a primelor 11 luni din 2016, față de 2015, realizând o valoare de 22.259 mii de euro.

Datele statistice anunțate de Asociația Producătorilor de Mobilă pentru primele 11 luni ale anului 2016 arată că importurile de lemn de foc au crescut cu 42,7%, iar exporturile sunt în scădere cu 35,9%. De asemenea, la produsele de lemn prelucrat (exclusiv mobilă) — importurile sunt în creștere cu 21,2%, iar exporturile în scădere cu 9%.

"Avem un fond forestier valoros, dar din păcate nu-l putem gospodări cum trebuie", a mai spus Pal Zsuzsanna.

Târgul expoDESIGNwood este deschis în perioada 30 martie-1 aprilie, la Centrul de Evenimente Lux Divina din Brașov.

Sursa: Agerpress