Rovana Plumb: Finantarea IMM-urilor din EFSI, o prioritate pentru Romania in sectoare cheie precum agricultura sau turism

Data publicarii: 30-03-2017 | Economie

Finantarea IMM-urilor din Fondul European de Investitii Strategice (EFSI) este o prioritate pentru Romania, in sectoare cheie precum agricultura, cel forestier sau turismul, a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, dupa o intalnire cu Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil cu Ocuparea Fortei de Munca, Crestere Economica, Investitii si Competitivitate.

Conform unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, cei doi oficiali au discutat la Bruxelles, printre altele, despre creșterea vizibilității Fondului European de Investiții Strategice (EFSI) în România, îmbunătățirea accesului la finanțare pentru sectorul IMM-urilor și despre utilizarea combinată a granturilor și a finanțării din EFSI.

Referitor la politica de coeziune, Rovana Plumb a arătat că România dorește o politică ambițioasă post-2020, cu un buget pe măsură.

Vicepreședintele Katainen a subliniat, la rândul său, că, pentru România, îmbunătățirea capacității administrative și sustenabilitatea proiectelor de importanță strategică națională ar trebui să reprezinte o prioritate.

La Bruxelles, în programul ministrului delegat pentru Fonduri Europene a fost prevăzută o întâlnire și cu Elzbieta Bienkowska, comisar european pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri.

"Doamna Plumb a transmis, în cadrul întrevederii, angajamentul ferm al Guvernului României în ceea ce privește implementarea măsurilor necesare pentru creșterea absorbției fondurilor europene, inclusiv cele legate de implementarea strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice, agreată cu Comisia Europeană. Comisarul Bienkowska a apreciat calitatea strategiei naționale pe achiziții publice pentru România și a arătat că absorbția și buna utilizare a fondurilor ridică provocări majore legate de îndeplinirea condiționalităților ex-ante pe achiziții publice", se precizează în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, dialogul între Comisie și autoritățile române va continua pentru asigurarea de progrese semnificative până la autoevaluarea prevăzută pentru luna iunie 2017.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, afirma, într-un interviu acordat Euronews în luna februarie a acestui an, că peste un milion de locuri de muncă au fost create în mod direct în 2007-2013 de pe urma fondurilor structurale și de investiții europene și a Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI).

Potrivit acesteia, Comisia Europeană intenționează să combine granturile oferite prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene (ESI) cu împrumuturi oferite de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), în ideea de a ajuta Europa să creeze locuri de muncă prin creșterea încrederii în rândul investitorilor preocupați de riscuri.

Sursa: Agerpress