Cristina Tarteata (Ministerul Turismului): Bulgaria poate fi un furnizor de turisti pentru Romania, nu doar o gazda buna

Data publicarii: 30-03-2017 | Economie

Bulgaria poate fi un furnizor de turisti pentru Romania, iar cele doua tari pot face echipa pentru dezvoltarea turismului pe teritoriul lor, a declarat joi, secretarul de stat din Ministerul Turismului, Cristina Tarteata.

"Liantul dintre România și Bulgaria este Dunărea. Nu este o graniță, ci elementul care ne unește și care, din perspectiva Ministerului Turismului, ne obligă să fim mai mult decât vecini, să fim parteneri. Ambele state sunt parte unor programe transnaționale, create la nivelul UE, pentru a ne ajuta să creștem împreună, din punct de vedere economic, în special în domeniul turismului. Strategia Dunării este unul dintre aceste programe, în cadrul căruia România și Bulgaria pot colabora punctual pe proiecte de dezvoltare a turismului. Dincolo de a vă transmite disponibilitatea noastră de a colabora instituțional cu omologul din Bulgaria, vă pot asigura că Ministerul Turismului va fi un partener de nădejde pentru inițiatorii unor proiecte și programe transfrontaliere de promovare turistică, oportune pentru creșterea fluxului de turiști dintre cele două țări. Considerăm că Bulgaria poate fi un furnizor de turiști pentru România, nu doar o gazdă bună pentru cetățenii noștri, care aleg să își petreacă vacanțele în țara vecină. Avem resurse turistice care ne diferențiază și pe care le putem exploata corect.(...) România are mănăstirile pictate, bisericile din lemn, bisericile săsești fortificate, cetățile dacice. România are fabuloasa Deltă a Dunării, este un loc unic, autentic, frumos, liniștit, unde dacă ai ajuns odată vei dori să te întorci. România are Munții Carpați, unde poți face drumeții, schi, alpinism, călărie, pescuit. România are nămoluri terapeutice cunoscute la nivel mondial. România este una din țările europene cu un fond balnear remarcabil, o treime din apele minerale și termale de pe continent se regăsesc în România. Noi ne dorim ca un număr cât mai mare de cetățeni bulgari să îl descopere...Ministerul Turismului din România vă propune să facem echipă pentru dezvoltarea turismului din țările noastre. Putem crește frumos împreună", le-a spus oficialul din Ministerul Turismului participanților la "Bulgarian-Romanian Travel Forum".

Aceasta a subliniat că schimbarea de statut a instituției pe care o reprezintă, de la cel de autoritate, la cel de minister, arată interesul pentru valorificarea "unei resurse uriașe pe care România o are, pentru o dezvoltare economică durabilă și viabilă" și anume turismul și, totodată, este un semnal pe care România îl dă tuturor partenerilor din structurile și organizațiile internaționale, acela că programele în care este implicată pe plan extern vor fi tratate cu maximă responsabilitate.

De asemenea, Cristina Tărteață a declarat pentru AGERPRES că vineri se va întâlni cu viceministrul bulgar al Turismului pentru discuții în ceea ce privește un parteneriat pentru atragerea turiștilor din China și India.

"Mâine mă voi întâlni cu viceministrul bulgar pentru a discuta despre un parteneriat pentru a deschide piețele din China, India. Oamenii de acolo nu vin doar pentru o singură țară, așa că n-ar fi rău să lucrăm împreună la proiectele astea. România și Bulgaria ar trebui să fie partenere și să ridicăm turismul din România și Bulgaria", a afirmat Cristina Tărteață.

Sursa: Agerpress