Havrilet (ANRE): Pagubele provocate companiilor energetice de conditiile meteo pot fi recunoscute in facturi in caz de forta majora

Data publicarii: 24-04-2017 | Economie

Costurile companiilor de distributie a energiei provocate de conditiile meteo extreme, precum cele de la finele saptamanii trecute, pot fi recunoscute in tarifele finale de anul viitor in cazul in care va fi declarata situatie de forta majora, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

Întrebat dacă ANRE trebuie să recunoască aceste costuri în factura finală, Havrileț a răspuns: "Depinde de situație. Dacă a fost declarată situație de forță majoră, ANRE poate să facă acest lucru".

Potrivit președintelui ANRE, Camera de Comerț este instituția care certifică existența unei situații de forță majoră.

"După declararea situației de forță majoră, distribuitorii vor trebui să-și facă reparațiile și să aducă la ANRE pentru recunoașterea acestor cheltuieli în tariful de anul viitor, iar ANRE analizează această solicitare", a mai spus Havrileț.

Pagubele provocate de condițiile meteo de săptămâna trecută din Moldova s-ar putea ridica la câteva milioane de lei și vor trebui recunoscute de ANRE în tarifele finale plătite de consumatori, a declarat, luni, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, într-o conferință de presă.

El s-a referit la situația de la finele săptămânii trecute, când, din cauza unor căderi masive de zăpadă apoasă, coroborată cu vânt puternic, au căzut peste 425 de stâlpi de medie tensiune din aria de acoperire a filialei de distribuție Electrica Muntenia Nord.

"Există o metodologie clară a ANRE, iar, în momentul în care ai o situație de calamitate și autoritățile recunosc asta, ele (pagubele — n. r.) în mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care să atingă milioane de euro. Mă aștept să fie de câteva milioane de lei. Dar, da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE", a spus Stancu.

El a susținut că sumele nu sunt spectaculoase, ceea ce va face ca influența în tarife să fie nesemnificativă.

"Marea problemă a fost organizarea unui volum mare de lucrări în câteva zile. Pagubele vor fi de câteva milioane de lei, ne așteptăm noi. Costul la nivel de total este marginal, nu mă aștept să aibă influențe în tariful de anul viitor, pentru că, încă o dată, nu reprezintă o sumă semnificativă la nivel de costuri totale per filială", a explicat Stancu.

Sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile.

Stancu a mai spus că va cere Camerei de Comerț și Industrie recunoașterea situației de forță majoră, ceea ce va exonera compania de eventuale litigii și solicitări de despăgubiri.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: