Trei din cinci locuinte care urmeaza a fi livrate in Bucuresti anul acesta sunt in zone marginase (studiu)

Data publicarii: 24-04-2017 | Economie

Trei din cinci locuinte care ar putea fi livrate in acest an in Bucuresti - Ilfov sunt amplasate in zonele marginase ale orasului sau in interiorul marilor cartiere, iar dimensiunea apartamentelor este mai mica, se arata intr-un studiu al unei companiei de consultanta imobiliara remis, luni, AGERPRES.

''Peste 25.000 de locuințe se află în construcție și ar urma să fie livrate în acest an în principalele piețe rezidențiale regionale din România. Cea mai mare piață rezidențială din România este regiunea București — Ilfov unde în prezent se află în dezvoltare aproximativ 12.000 de locuințe în proiecte rezidențiale care ar urma să fie livrate în acest an, dacă dezvoltatorii își vor respecta ritmurile de construcție anunțate. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unități (59,5%), sunt reprezentate de locuințe mass market, adică proiecte rezidențiale amplasate în zonele mărginașe ale orașului sau în interiorul marilor cartiere, care pun pe piață locuințe cu suprafețe mai mici sau similar comparativ cu cele ale locuințelor vechi și care sunt incluse în proiecte care oferă un număr limitat de facilități'', se arată în document.

Conform sursei citate, anul în curs confirmă și consolidarea segmentului middle market, fiind aproximativ 4.500 de locuințe incluse în proiecte rezidențiale cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureștiului, în zona de nord a orașului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017.

''Aceste proiecte sunt formate din locuințe cu suprafețe similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie și cu facilități variate puse la dispoziția viitorilor locatari. Adițional, aproximativ 500 de locuințe premium și de lux ar urma să fie livrate în acest an în București și împrejurimi. În 2016 au fost finalizate 10.022 de locuințe în regiunea București — Ilfov potrivit Institutului Național de Statistică. Prețurile medii de tranzacționare se situează între 800 și 1.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul mass market, între 1.200 și 1.700 de euro pe metru pătrat pe segmentul middle market și peste 2.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul premium'', precizează Coldwell Banker România.

Potrivit sursei citate, a doua piață rezidențială după dimensiuni din România este reprezentată de Cluj-Napoca și împrejurimi, în special Florești.

Datele companiei arată că aproximativ 4.200 de locuințe ar urma să fie livrate la nivel regional în 2017, cea mai mare parte (80%) a unităților aflate în dezvoltare în Cluj-Napoca adresându-se segmentului middle market.

''Sibiu a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare semnificativă pe segmentul rezidențial, datorată unei cereri susținute venite ca urmare a dezvoltării regionale pe segmentele producției de componente auto, industrial și retail. Astfel, aproximativ 2.900 de unități ar urma să fie finalizate în acest an în regiune, zona Turnișor reprezentând cel mai important pol de dezvoltare al orașului. Aproximativ 2.100 de unități rezidențiale ar urma să fie finalizate în 2017 în Brașov și împrejurimi, în creștere cu 10,5% comparativ cu anul anterior. Cea mai mare parte a ofertei noi este reprezentată de proiecte mass market, reprezentând 65% din ofertă, urmată de segmentul middle market cu o cotă de piață de 35%'', informează studiul citat.

Oferta nouă pusă pe piață în Brașov îi înregistrează ritmuri foarte bune de vânzări, cu un grad general de absorbție de peste 90% până la livrarea proiectelor. Prețul mediu de tranzacționare a fost anul trecut de 925 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor Coldwell Banker, pentru acest an fiind estimată o majorare de 5%, până la aproximativ 970 de euro pe metru pătrat.

''Constanța reprezintă una dintre cele mai mari piețe rezidențiale din România, cu peste 15.000 de locuințe finalizate în ultimii nouă ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În acest moment se află în construcție aproximativ 1.400 de noi locuințe în Constanța și împrejurimi, iar gradul anual de absorbție al locuințelor nou dezvoltate fiind estimat la 80%. Iași și Timișoara reprezintă alte două piețe rezidențiale din România unde anual sunt livrate peste 1.000 de locuințe noi în ansambluri rezidențiale, în timp ce Craiova, Oradea și Pitești sunt orașele cu cea mai semnificativă dezvoltare din rândul piețelor regionale unde se livrează anual sub 1.000 de locuințe noi'', mai arată studiul.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: