Optimism pe pietele asiatice care spera ca Macron va fi noul presedinte al Frantei

Data publicarii: 24-04-2017 | Economie

Pietele financiare asiatice afisau luni dimineata un optimism prudent dupa anuntarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, pariind pe o victorie a pro-europeanului Emmanuel Macron, transmite AFP.

Conform rezultatelor finale anunțate luni de Ministerul de Interne, Macron, fost ministru al Economiei, este pe prima poziție după ce a obținut 23,87% din voturi, urmat de candidatul Frontului Național, Marine Le Pen, cu 21,43% din voturi.

"Este scenariul perfect dorit cu disperare de piețe", a comentat Sebastien Galy, analist la Deutsche Bank AG, având în vedere votul în favoarea Brexit din luna iunie a anului trecut și creșterea protecționismului odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

După anunțarea primelor estimări, la Sydney cursul monedei euro a crescut cu 2% comparativ cu valoare înregistrată vineri seara, ajungând până la 1,0937 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna noiembrie 2016. Comparativ cu moneda japoneză, euro s-a apreciat până la 120,91 yeni, față de 117,07 yeni în urmă cu două zile iar dolarul a urcat până la 110,64 yeni, față de 109,15 yeni vineri.

La bursa de la Tokyo, cea mai mare piață financiară asiatică, indicele Nikkei a înregistrat o creștere de 1,5% la debutul tranzacțiilor, pentru ca la final să încheie ziua cu o creștere de 1,37% (255,13 puncte) până la valoare de 18.875,88 puncte.

Pentru investitorii asiatici jocurile par făcute, "ei consideră că este de la sine înțeles că Emmanuel Macron, 39 de ani, va deveni noul președinte al Franței peste două săptămâni", afirmă Ray Attrill, analist la National Australia Bank.

Potrivit sondajelor de opinie publicate duminică seara, Macron, fost bancher care se consideră nici de dreapta și nici de stânga, se va impune cu 62% chiar 64% din voturi la cel de-al doilea tur de scrutin care va avea loc în data de 7 mai. Majoritatea clasei politice franceze a făcut un apel pentru blocarea Frontului național, partid de extremă dreapta înființat în 1972.

În consecință, pentru sectorul de afaceri s-au redus îngrijorările referitoare la o victorie a lui Marine Le Pen, 48 de ani, care vrea să scoată Franța din zona euro și din spațiul Schengen. Un astfel de scenariu ar fi provocat o dezordine majoră și a dislocare a Uniunii Europene, a avertizat săptămâna trecută directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Sursa: Agerpress