UPDATE Programul de inchidere pentru minele Lupeni si Lonea urmeaza sa fie prelungit pana la finalul anului 2027

Data publicarii: 26-04-2017 | Economie

Programul de inchidere pentru minele Lupeni si Lonea urmeaza sa fie prelungit de la limita anului 2024 pentru sfarsitul anului 2027, pe fondul conditiilor tehnice, de mediu si sociale ale celor doua exploatari, potrivit unei Conventii privind continuitatea activitatii Complexului Energetic Hunedoara incheiate luni intre reprezentantii Ministerului Energiei, cei ai Confederatiei Sindicale Nationale Meridian si Sindicatului Muntele.

Ion Popescu, liderul Confederației Sindicale Meridian, susține că va face demersuri ca prevederile acestei convenții să fie trecute în lege astfel încât producția de cărbune a acestor mine să fie luată ca și "comandă de stat".

"Trebuie să o trecem prin lege și să asigurăm, până în 2027, producția pentru termocentrale cu cărbunele nostru, chiar dacă termocentralele noastre nu au nevoie de cărbune, noi trebuie să avem cărbune pe stoc. Orice gospodar, orice om, care are grijă de casa lui are o rezervă. (...) Urmează să o trecem în lege să-i obligăm ca până în 2027 acest cărbune să fie luat ca și comandă de stat, să facem un stoc, în caz de ceva", a declarat, marți, pentru AGERPRES, Ion Popescu.

Acesta a precizat că mina Lupeni are o producție de circa 1.100 tone pe lună și peste 1.100 de angajați, iar celelalte mine ale Complexului Energetic Hunedoara (CEH) produc între 400 și 800 de tone pe lună. CEH numără în total în jur de 5.300 de angajați care lucrează la minele Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

De asemenea, Ion Popescu susține că actualele interese sunt de a schimba profilul termocentralei din Deva din cărbune pe gaz, dar și de a aduce cărbune din import la prețuri mult mai mici decât cel care se produce în România.

"Pe de o parte actualele interese sunt de a schimba profilul termocentralei din Deva din cărbune pe gaz, iar pe de altă parte de a aduce cărbune din afară, pentru care se ia un comision. Acum prețul din import este mai mic decât al nostru, dar atunci când nu-l mai avem este vai de cel care plătește", a explicat șeful Meridian.

Documentul privind continuitatea activității Complexului Energetic Hunedoara prevede că Ministerul Energiei va face demersuri pentru notificarea de închidere a minei Lupeni în decembrie 2018, față de septembrie 2017 cum era prevăzut inițial.

"Prin actul de separare a activității miniere de cea energetică să se impună cu clauze ferme un Contract privind perioada de preluare a cantității de cărbune (până la sfârșitul anului 2027) și prețul de achiziție al acestuia", se precizează în comunicatul Confederației Meridian.

Liderul sindical a explicat că notificarea către Bruxelles de închidere a acestor două mine, Lupeni și Lonea, s-a făcut în 2016, în timpul guvernării tehnocrate, fără consultarea partenerului social, însă, în prezent, a găsit înțelegere din partea autorităților privind importanța acestor mine.

"Pe timpul tehnocraților s-a făcut o notificare de către ai noștri către Comisia Europeană, nu a impus nimeni, prin care se cerea să se închidă două mine din patru, respectiv Lupeni și Lonea, în condițiile în care Lupeni are vreo 360 de kilometri pătrați ca suprafață, și să rămână doar minele Vulcani și Livezeni. Autoritățile nu s-au consultat cu partenerul social și documentul a fost trimis direct la Bruxelles. Noi am primit acum informațiile că la 30 septembrie trebuia să se închidă aceste două mine, care sunt printre cele mai mari și ca istorie. Distanța de la minele acelea este cam cât este distanța de la București la Petroșani. Pentru că nu am intrat în posesia documentului pe care l-au trimis la Bruxelles am început să facem săpături, dar aici este vorba și de securitatea energetică a României. Din fericire, l-am găsit pe ministrul Energiei, Toma Petcu, care a venit din alt sistem, ne-a ascultat și a văzut că este o neregulă să distrugem zona respectivă, care este cea mai importantă, pentru că dacă se întâmplă să fie secetă sau ger lucrurile sunt foarte grave și noi nu avem asigurată producția de cărbune. Am dus o luptă de peste 100 de ore în care am găsit înțelegere și din partea președintelui Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, dar și a premierului României, Sorin Grindeanu", a precizat Ion Popescu.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă cu probleme financiare majore, având datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

Conducerea CEH a solicitat intrarea companiei în insolvență în mai multe rânduri, argumentând că această procedură este singura soluție pentru evitarea falimentului societății.

Producătorul de energie intrase în insolvență la începutul anului 2016, însă instanța a decis câteva luni mai târziu ieșirea companiei din reorganizare judiciară, în urma unor contestații. Pe 7 februarie 2017, Tribunalul Hunedoara a respins o nouă cerere de intrare în insolvență înaintată instanței de administrația CEH și de mai mulți creditori.

În cadrul CEH lucrează peste 5.300 de angajați, la termocentralele Mintia și Paroșeni, dar și la minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.

Planul Ministerului Energiei pentru această companie include păstrarea a două mine, Livezeni și Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroșeni și Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Celelalte două mine, Lonea și Lupeni, vor fi închise, fiind considerate neviabile.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: