Angela Rosca (RBL): Populatia nu o sa mearga la consultantii fiscali ca la medicul de familie ca sa dea banii pe care ii datoreaza statului

Data publicarii: 26-04-2017 | Economie

Populatia nu o sa mearga la consultantii fiscali ca la medicul de familie ca sa dea banii pe care trebuie sa ii datoreze statului, pentru ca este posibil ca acestia sa fie deja cheltuiti, a declarat Angela Rosca, membru in Consiliul director al Romanian Business Leaders (RBL) si managing partner TaxHouse, intr-o conferinta de presa.

"Ne preocupă ce se va întâmpla cu întreaga populație care va primi acești bani (salariile n.r.) de la noi, angajatori, lună de lună, și îi vor cheltui. În mai — septembrie 2019 când vor trebui să dea bani se vor duce la acești perceptori, pentru că e mult spus consultanți fiscali, de bunăvoie ca la medicul de familie să le dea acești bani. Noi nu credem în această ipoteză. Nu se vor duce ca la medicul de familie. Acești consultanți fiscali nu vor fi ca medicii de familie. La medicul de familie mă duc pentru că eu chiar sunt bolnav și am nevoie ba de medicamente, ba de adeverință. Perceptorul o să alerge el după mine să îi dau banii aceia pe care eventual nu o să-i mai am. Chestia asta va creea o întreagă problemă socială. Noi va trebui să îi educăm pe acești angajați. Noi va trebui poate să le punem banii deoparte să fim siguri că la sfârșitul anului 2018 mai au bani ca să dea după ce se depune declarația din mai", a spus Roșca.

Ea a precizat că RBL susține cota unică, iar prin proiectul privind impozitarea gospodăriilor nu sunt două cote, ci patru.

"RBL susține cota unică. Spunem că susținem un sistem care și-a dovedit eficiența, că a contribuit la creșterea economică, a scos din economia gri și neagră venituri. Nu susținem acest impozit pe venit al gospodăriilor publicat recent în spațiul public. Presupune o modificare a întregii paradigme fiscale. Acest sistem propus face o trecere netransparentă la un sistem progresiv de impozitare. Este ceea ce ne preocupă de fapt cel mai tare. Dacă cineva ar fi propus în campania electorală un sistem progresiv de impozitare foarte transparent lucrurile ar fi stat, poate, altfel. Propunându-se un sistem de două cote 0% și 10%, dar în realitate pe baza proiectului sunt 4 cote, vorbim de 0%, 3%, 10% și 16%. Avem 4 cote pe diverse tipuri de venituri în proiectul de modificare a Codului fiscal", a spus oficialul TaxHouse.

Ea a precizat că din evaluarea Fondului Monetar Internațional este vorba de un impact bugetar de circa 12,2 miliarde lei, adică 1,4% din PIB, "strict ca efect al reducerii cotei de la 16% cât plătim toți acum, la zero pentru cei care vor fi sub plafonul de 1000 lei/persoană, respectiv la 10% pentru cei care sunt peste plafonul neimpozabil".

"Se mai adaugă o sumă de 3,48 miliarde lei, zice FMI, din reducerea TVA propusă pentru anul viitor și încă 8 miliarde lei din reducerea contribuțiilor sociale care vor a scădea la 35%. În total vorbim 23 miliarde de lei. Ne întrebăm din ce se va finanța bugetul de stat în 2018 pentru că se renunță complet la conceptul de reținere la sursă", a precizat Roșca.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: