CNG Romania va construi prima retea de statii pentru alimentarea masinilor cu gaz natural comprimat

Data publicarii: Astazi, 29-04-2017 | Economie

Asociatia Producatorilor si Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat a lansat, vineri, proiectul privind construirea primei retele de statii de gaz natural comprimat (CNG) din Romania, care va prevede realizarea a noua astfel de statii de alimentare pana in la sfarsitul anului 2019.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Stații vor fi amplasate în localitățile București, Timișoara, Constanța, Craiova, Arad, Pitești, Sibiu, Drobeta și Deva.

Proiectul se va derula cu ajutorul fondurilor europene și are un cost total estimat la 5,2 milioane de euro, din care contribuția UE este de maximum 4,4 milioane de euro.

Conform datelor de specialitate, gazul natural comprimat (GNC) este carburantul fosil cu cea mai curată ardere, iar vehiculele care utilizează un astfel de combustibil emit cu până la 30% mai puține gaze cu efect de seră decât cele care folosesc benzină sau motorină.

"Este un proiect de anvergură, care va deschide frumoase perspective pieței gazului natural comprimat și a carburanților alternativi în România. Cele nouă stații pe care le vom construi prin acest proiect vor fi urmate de altele, astfel încât să acoperim toate arterele importante ale țării", a declarat Dumitru Becșenescu, președinte al Antares Group și Președinte al Asociației Producătorilor și Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat, în cadrul conferinței de lansare a proiectului.

Dezvoltatorul proiectului este firma Denisson Energy, membră a Antares Group.

În acest moment, există deja o stație de gaz natural comprimat în România, inaugurată în decembrie 2015 în Râmnicu Vâlcea, pe E 81, după o investiție în valoare de 3,2 milioane de euro, realizată de grupul Antares.

Potrivit Asociației, una dintre strategiile europene pentru sectorul de transport este de a înlocui gradual produsele petroliere cu combustibilii alternativi și de a construi infrastructura necesară de alimentare.

Cele mai multe stații de alimentare cu CNG din Uniunea Europeană sunt în Italia — 1.046, Germania — 921, Austria — 165, Suedia — 154, Cehia — 148, Elveția — 136. Bulgaria dispune și ea de o infrastructură de 112 stații.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: