Marii jucatori din pietele financiare globale nu au acces la informatiile despre tara noastra (consultant)

Data publicarii: 16-05-2017 | Economie

Marii jucatori din pietele financiare globale nu au acces la informatiile despre tara noastra, fapt care ne dezavantajeaza in actualul context, a declarat Claudiu Ghebaru, business consultant in industria FX, conform unui comunicat de presa al Keysfin remis, luni, AGERPRES.

'În momentul în care companiile văd România doar pe harta, dar nu au acces la informațiile despre țara noastră, de la cele privind forța de muncă, nivelul salarial, potențialul pieței, segmentarea acesteia, acestea preferă să ocolească România, cum de altfel s-a întâmplat în multe domenii. Din fericire, în domenii precum auto și IT, în ultimii ani ne-am dezvoltat foarte mult. Companii precum Oracle, IBM, Microsoft au centre uriașe în România, Dacia și Ford au fabrici importante, iar în zona Sibiului au apărut foarte mulți producători de piese, de agregate, de subansamble, pentru BMW, Mercedes, Audi etc. Cred că, în momentul de față, există niște provocări, niște oportunități uriașe de a face acest lucru și în România, în segmentul pieței financiare a derivatelor', a spus Ghebaru.

El a precizat că una dintre marile probleme ale românilor este educația financiară precară a românilor.

'În Japonia, din populația matură a acestei țări, cu drept de tranzacționare, una din trei tranzacționează ceva. Fie că vorbim de acțiuni, bonduri guvernamentale, derivate sau contracte futures. În România, raportul este cam de 1 la 150. Asta pentru că mulți dintre români nu au acces la resurse financiare, dar mai ales educaționale', afirmă consultantul.

Listarea la bursă a companiei RCS&RDS a arătat că există un potențial ridicat investițional în segmentul de tranzacționare, spune expertul.

'Trebuie făcută, din start, o delimitare clară între investițiile făcute pe termen lung, cum sunt cele de la Bursa de Valori București, pe piața spot, și cele speculative. În sectorul la care mă refer, fiecare client, în funcție de apetitul de risc pe care îl are, de fondurile pe care le deține, poate investi și tranzacționa în toate marile piețe financiare ale lumii. Bursele din New York, Londra, Berlin, Madrid, Milano, Japonia, Australia sunt doar cele mai mari dintre ele. Iar instrumentele la care aceștia au acces sunt practic nelimitate. Începând de aur și petrol, continuând cu acțiuni și monede virtuale-bitcoin, aceștia pot tranzacționa practic orice. Pentru ca traderul final să aibă acces la aceste instrumente, trebuie să-și evalueze capacitatea investițională, să înțeleagă că există foarte multe posibilități de a face ceva cu banii pe care îi au în afară de a-i ține la bancă. Ideea este că nu este informat', a mai arătat Ghebaru.

Sursa: Agerpress