Coca Constantinescu (ASF): Masurile din legea RCA vor elimina dezechilibrele; vom urmari cu strictete evolutia tarifelor RCA

Data publicarii: 17-05-2017 | Economie

Implementarea masurilor prevazute in Legea RCA, adoptata marti de Camera Deputatilor, va elimina dezechilibrele din trecut, considera prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Cornel Coca Constantinescu.

Acesta a precizat, într-un comunicat de presă, că Autoritatea va urmări cu strictețe evoluția tarifelor primelor RCA în perioada următoare.

"Avem noi reguli, pornim pe un nou drum în ceea ce privește piața RCA. Implementarea măsurilor prevăzute în legea recent adoptată de Parlament, la conturarea căreia au participat și specialiști din cadrul ASF, va elimina fără îndoială dezechilibrele din trecut. Vom urmări cu strictețe evoluția tarifelor primelor RCA în perioada următoare", a spus Cornel Coca Constantinescu.

Camera Deputaților a adoptat marți Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie (Legea RCA).

"Procesul de adoptare a legii, inițiată de Parlamentul României, a presupus o largă consultare publică în care au fost implicați reprezentanți ai tuturor entităților participante la piața RCA. În urma dezbaterilor, care au avut loc în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, au fost aduse o serie de amendamente care au fost, în mare parte, consolidate în forma finală a legii. Experții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au avut un dialog permanent cu părțile implicate în dezbaterea publică și au intervenit cu puncte de vedere privind aspectele tehnice prevăzute în lege", se menționează în comunicat.

Conform ASF, printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcționare a pieței asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referință și formula de calcul a acestuia; definirea categoriei clienților cu risc ridicat, precum și modalitățile prin care aceștia pot fi asigurați; explicitarea mecanismului decontării directe și principiile de aplicare.

După promulgarea legii, ASF va emite reglementările necesare, prin intermediul legislației secundare, pentru aplicarea prevederilor acestui act normativ.

Sursa: Agerpress