Voinea (BNR): 11% dintre companiile nefinanciare active aveau un credit bancar, la sfasitului anului 2016

Data publicarii: 24-05-2017 | Economie

Un procent de 11,2% din companiile nefinanciare active au un credit bancar, conform datelor de la finalul anului 2016, a declarat miercuri Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta organizata de Coface.

"Dintr-un total de 608.246, ca să fim preciși, companii nefinanciare active, adică cele care au depus bilanțurile la Ministerul Finanțelor Publice, un număr de 68.088 au un credit bancar la sfârșitul anului 2016, respectiv 11,2%, din care 8% doar de la bănci și 3,2% atât de la bănci cât și de la IFN-uri. Valoarea mediană a creditelor bancare din stoc acordate firmelor este de 78.300 lei, o valoare redusă care nu ne duce cu gândul la finanțarea unor mari proiecte investiționale. În primul rând, fiecare are o problemă de bancabilitate, care provine din capitalizarea scăzută. Capitalul social de pornire este încă de 200 de lei, iar un număr de 268.670 de firme au capital negativ. Ceea ce înseamnă că datoriile au epuizat capitalul. Aceste firme ar trebui, în mod normal, să se capitalizeze sau să iasă de pe piață. Din păcate, Legea 31/1990 nu prevede sancțiuni, iar situația firmelor care înregistrează an de an pierderi și subzistă din împrumuri de la acționari trebuie să facă obiectul unei analize a tuturor factorilor implicați", a spus Voinea.

Potrivit acestuia, diferența dintre îndatorarea totală și creditarea totală ascunde și concurența pentru băncile locale din afara sectorului bancar autohton, anume, băncile nerezidente, IFN-urile, cumpărătorii de pachete de credite neperformante, care se transformă practic în intermediar financiar, și, într-o fază incipentă, creditul online, inovațiile tehnologice financiare.

"Analiza structurii pasivului firmelor românești relevă faptul că acestea se finanțează preponderent prin datorii, 68% din totalul bilanțier, conform datelor de la finalul anului 2015, sunt deci slab capitalizate. Dintre acestea, cele mai importante sunt datoriile față de partenerii comerciali, în procent de 19% din pasiv și cele față de entitățile afiliate și acționari, 13%. De altfel, în ultimii 20 de ani s-a observat o modificare semnificativă a structurii pasivului prin creșterea ponderii datoriei în totalul resurselor companiilor în detrimentul capitalurilor. Ponderea datoriilor în total pasiv s-a majorat de peste 3 ori de la 20% în 1994 la 68% în prezent. Mai mult, începând cu anii 2000 s-a înregistrat și o reducere a calității capitalului deținut de firme", a mai arătat oficialul BNR.

Potrivit sursei citate, îndatorarea totală a companiilor nefinanciare și a populației reprezintă 42% din PIB, din care 26% din PIB este îndatorarea totală a companiilor nefinanciare.

Sursa: Agerpress