Szentes: Ne lipsesc aproximativ 100 de unitati ca sa preluam traficul de calatori crescut; ne gandim la inchiriere de automotoare

Data publicarii: 24-05-2017 | Economie

CFR Calatori analizeaza posibilitatea inchirierii sau obtinerii prin leasing a unui numar de circa 100 de automotoare si/sau rame electrice cu care ar putea prelua traficul crescut generat de aplicarea Hotararii de Guvern privind gratuitatea acordata studentilor la calatoria cu trenul, in conditiile in care traficul de calatori a crescut si cu 20%, a declarat, marti, pentru AGERPRES, directorul general al companiei, Iosif Szentes.

"În momentul de față, CFR Călători analizează posibilitatea închirierii sau obținerii prin leasing a unui număr de circa 100 de automotoare și/sau rame electrice, o soluție viabilă ținând cont de faptul că societatea nu dispune de bani de investiții pentru a cumpăra material rulant nou. Această soluție ar fi una de moment, care ar putea să rezolve problema acestui sezon până când Autoritatea de Reformă Feroviară, ținând cont de atribuțiile proprii, va intra în acțiune și va achiziționa material rulant pentru întregul sistem feroviar de călători. Momentan, soluția ar fi ca, din sumele de care dispunem și care provin din venituri proprii, din încasări, respectiv din subvenție, să cheltuim o anumită sumă pentru închiriere sau pentru leasing de material rulat, second-hand, sau chiar nou — dacă găsim furnizor—, care reprezintă cheltuială eligibilă și din punct de vedere al banilor care provin din subvenții", a spus Szentes.

Potrivit acestuia, în următorii 4-5 ani probabil va avea loc "acel proces amplu" de modernizare a parcului de material rulant, prin Autoritatea de Reformă Feroviară, existând și fonduri suficiente în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

"Deocamdată, ne lipsesc aproximativ 100 de unități cu care am putea să preluăm acel trafic care este crescut, care s-a generat în urma aplicării HG 42/2017 privind gratuitatea care se acordă studenților. Traficul în medie pe primele patru luni a crescut cu 15%, dar avem și creșteri de 20%, de exemplu în luna martie", a explicat șeful CFR Călători.

Totuși, pe plan intern sunt puțini furnizori de material rulant, iar Iosif Szentes și-a exprimat dorința ca CFR Călători să beneficieze de serviciile firmelor românești.

"Pe plan intern nu sunt foarte mulți furnizori, sunt câțiva constructori care au proiecte și am dori foarte mult să beneficiem de serviciile firmelor românești sau cel puțin integrarea unor soluții de construire în parteneriat cu un străin ar fi o soluție benefică, pentru România în primul rând. Parteneri externi sunt foarte puțini în Europa care să dețină parc de material rulant excedentar — și acela este second hand—, folosit timp de zeci de ani și nu știu dacă aceasta este o soluție bună în momentul de față pentru căile ferate. Noi dorim să modernizăm întregul sistem care ar însemna achiziție de material rulant nou în primul rând. Dar, pentru a prelua traficul, nu excludem nicio posibilitate de a mări parcul activ", a adăugat directorul general al CFR Călători.

Studenții români și străini, înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență — licență, master, doctorat, în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern. Călătoria gratuită este valabilă la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rută, iar abonamentele lunare gratuite cu număr nelimitat de călătorii se eliberează pe distanțe de până la 300 km.

Sursa: Agerpress