Tudorache (ATSR): Daca nu se iau masuri, sansele ca serviciile ROMATSA sa mai ramana sunt foarte mici

Data publicarii: 26-05-2017 | Economie

Sindicatul din ROMATSA are 50 de solicitari inca din luna august a anului trecut iar daca nu vor fi luate masuri de catre autoritati este posibil ca serviciile oferite de companie sa dispara, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, presedintele sindicatului din ROMATSA, Gabriel Tudorache.

"Nemulțumirile, la fel ca data trecută, le știți foarte bine, avem acele 50 de revendicări din luna august, care nici până astăzi nu s-au rezolvat, dar esența problemei, în momentul de față, este salvarea ROMATSA de la faliment. Din cauza unui management profund defectuos din ultimii 3-4 ani am ajuns, astăzi, în această situație, din cauza neparticipării organismelor statului, care ar fi trebuit să se aplece asupra sesizărilor pe care noi le-am tot făcut în ultimii ani, inclusiv Ministerul Transporturilor. Suntem într-o situație în care, dacă nu se iau măsuri, nu doar de către managementul instituției, ci inclusiv la nivel de Minister al Transporturilor și al Finanțelor, șansele sunt extrem de mici ca aceste servicii de trafic aerian să mai rămână", a spus Tudorache.

Întrebat în ce condiții angajații ROMATSA ar fi dispuși să renunțe la greva generală, acesta a răspuns că doar prin acțiuni concrete și deschise, atât din partea Ministerului Transporturilor, cât și din partea patronatului companiei, dar a precizat, însă, că șansele ca greva să nu aibă loc sunt foarte mici.

"E o întrebare la care este destul de greu de răspuns, pentru că, de exemplu, de la greva de avertisment, din 12 mai și până acum, deși au avut loc anumite discuții și s-a făcut un plan, niște etape pe care trebuia să le parcurgem, din păcate nu s-a întâmplat nimic. Este evident că, în condițiile în care vom avea deschidere și acțiuni concrete, atât din partea Ministerului Transporturilor, cât și din partea patronatului, există această posibilitate de a suspenda acea grevă, dacă ajungem să o facem. Șansele, din punctul nostru de vedere, din timpul scurt pe care îl mai avem, să nu se mai țină această grevă, sunt foarte mici, deși ne-am dori să nu ajungem să ținem această grevă, dar în funcție de poziția pe care o va avea ministerul și patronatul ROMATSA, vom analiza la momentul respectiv și vom vedea în ce măsură vom suspenda greva din 30 mai, sau nu o vom mai ține", a mai spus președintele ATSR.

Întrebat despre câte zboruri vor fi afectate în cadrul grevei, acesta a spus că o treime din zboruri vor fi asigurate, potrivit legii, precum și zborurile speciale, ale monarhilor, poliției, precum și zboruri umanitare.

"Exact ca și în greva de avertisment, noi trebuie să respectăm legea, deci condițiile respective sunt puse de legislația națională. Vor fi asigurate 33% din zborurile care erau programate pentru intervalul respectiv, pentru perioada respectivă, plus toate acele excepții, pe care le știți, sunt trecute în lege, zborurile monarhilor, umanitare, poliție, căutare salvare și așa mai departe", a mai spus liderul sindical.

Potrivit unei declarații de joi a lui Gabriel Tudorache, controlorii de trafic aerian vor declanșa grevă generală în data de 30 mai 2017, pe termen nelimitat.

Angajații ROMTASA s-au aflat în data de 12 mai în grevă de avertisment, timp de două ore, peste 100 de salariați ai regiei protestând față de managementul "profund defectuos" al Regiei și față de lipsa contractului colectiv de muncă.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: