Accelerarea redresarii economice din Europa Centrala va stimula activitatea de fuziuni si achizitii bancare (Reuters)

Data publicarii: 27-05-2017 | Economie

Cateva fuziuni bancare transfrontaliere mai mici sunt in pregatire in Europa Centrala deoarece unii creditori din Europa Occidentala se retrag din regiune, desi presiunile imediate in vederea finalizarii tranzactiilor s-au atenuat, datorita evolutiei economice solide in regiune, transmite Reuters.

În primul trimestru din acest an economiile Poloniei și Ungariei au înregistrat creșteri de 4% și, respectiv, 4,1% iar sistemul bancar ungar este în grafic pentru a avea un an cu rezultate record, în urma majorării semnificative a creditelor ipotecare acordate.

Îmbunătățirea mediului operațional a ajutat creditorii afectați de nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante să-și curețe bilanțurile și să-și majoreze profitabilitatea.

"Băncile devin acum din ce în ce mai bogate și șansele de consolidare vor fi mai reduse în aceste condiții economice favorabile", a afirmat Marton Nagy, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei, la un summit dedicat investițiilor în Europa Centrală și de Est, organizat de Reuters.

Dar există câteva tranzacții în așteptare.

Conform surselor care au dorit să-și păstreze anonimatul, OTP, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală, și grupul belgian KBC ar putea fi printre băncile care vor conduce activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) în regiune.

Deja un jucător dominant în Ungaria și Bulgaria, OTP vrea să cumpere din România Banca Românească, subsidiară a National Bank of Greece (NBG), pe fondul retragerii creditorilor eleni din regiune.

Laszlo Wolf, adjunctul șefului OTP Bank, a declarat la summit că există oportunități de extindere în sudul Europei. "Evident ne uităm la calitatea bună a băncilor elene. Ratele scăzute ale dobânzilor au intensificat problema eficienței", a explicat oficialul OTP.

KBC, care deține K&H, a treia mare bancă din Ungaria după active, a semnat anul trecut un acord de 610 milioane de euro pentru a achiziționa United Bulgarian Bank de la National Bank of Greece. KBC vrea de asemenea să se extindă în Slovacia.

Brunon Bartkiewicz, șeful ING Bank Slaski, a cincea mare bancă din Polonia, nu a exclus cumpărarea altei instituții financiare, dacă astfel va crește performanța Slaski.

Șeful fondului polonez de stat PFR, Pawel Borys, a declarat că PFR nu va mai achiziționa bănci, după ce a cumpărat o participație de 12,8% în Pekao SA, a doua mare bancă din Polonia, de la UniCredit.

Cea mai mare tranzacție bancară din regiune ar putea fi vânzarea băncii de stat Budapest Bank, pe care Guvernul premierului Viktor Orban a achiziționat-o de la GE Capital, pentru 700 de milioane de euro. Tranzacția ar crea sinergii pentru băncile deja prezente în Ungaria, cum ar fi KBC, sau grupul bancar austriac Erste Bank.

OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croația, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia și Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienți, prin intermediul unei rețele teritoriale de peste 1.500 de unități, ATM-uri și canale electronice.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: