Ministrul elen al Transporturilor Maritime: Grecia si Romania pot beneficia impreuna de promovarea turismului medical

Data publicarii: 28-05-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES, George Onea, transmite: Grecia si Romania pot beneficia impreuna de promovarea turismului medical, a afirmat ministrul elen al Transporturilor Maritime si Politicilor Insulare din Grecia, Panayiotis Kouroumplis, la o conferinta desfasurata la acest sfarsit de saptamana in insula Ithaca.

"Grecia, deși deține o bogăție extraordinară în acest domeniu, a întârziat să folosească această bogăție. În ultimii ani am observat o extraordinară colaborare între oamenii și instituțiile din Grecia care activează în acest domeniu și oamenii și instituțiile similare din România. Din poziția mea de ministru al Sănătății din Grecia, dar și din poziția actuală de ministru al Transporturilor Maritime și Politicii Insulare din Grecia, am sprijinit și am insistat pentru dezvoltarea acestor relații în legătură cu turismul medical", a declarat ministrul.

Oficialul grec a adăugat că, în opinia sa, o colaborare regională în acest domeniu ar putea să contribuie inclusiv la o îmbunătățire a relațiilor diplomatice dintre țările balcanice.

"Grecia și România sunt două țări prietene care, având poziția geografică în zona Balcanilor, zonă care de multe ori a însemnat război, au fost țări prietene întotdeauna și s-au sprijinit una pe alta. (...) Și România poate să ia de la Grecia și Grecia poate să împrumute de la România experiență, astfel încât această colaborare să fie benefică pentru ambele țări. România are foarte mari realizări în domeniul transplanturilor și Grecia poate să împrumute de la România modalitatea în care România a avansat în acest domeniu. Grecia a făcut pași foarte mari în domeniul fertilizării in vitro. Din Grecia oricine poate să împrumute din experiența în acest domeniu. Dar aș dori să menționez această că colaborare poate să aibă și rezultate politice. Prin această colaborare, dacă o vom extinde și la celelalte țări din zona Balcanilor, putem ameliora tensiunile care există între țările balcanice", a spus Panayiotis Kouroumplis.

Ministrul grec a adăugat că urmează să participe, pe 11 iunie, la un simpozion dedicat turismului medical care va fi organizat la București.

Giorgos Patoulis, președintele Asociației Medicilor din Atena, a subliniat importanța colaborării dintre România și Grecia în domeniul turismului medical.

"Grecia este capabilă, prin intermediul medicilor pe care îi are și prin intermediul infrastructurii, să creeze o bază foarte propice pentru turismul medical. (...) Cele mai căutate domenii sunt fertilitatea in vitro, oftalmologia și chirurgia plastică. (...) Faptul că putem să colaborăm, putem să punem împreună forțele noastre este extrem de important pentru ambele părți", a declarat Giorgos Patoulis.

Doctorul Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate care activează de mulți ani în România, a afirmat că medicii români pot oferi servicii de calitate, comparabile cu cele din orice țară europeană.

"Multă lume consideră că serviciile medicale românești sunt proaste. Nu e adevărat. (...) Serviciile medicale pe care le poate oferi România sunt foarte bune. Există specialiști cum nu sunt mulți în Europa", a spus Andreas Vythoulkas.

România a fost reprezentată la conferința dedicată turismului medical, desfășurată pe 26 și 27 mai în insula Ithaca, de Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și de Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: