Romania, locul patru in Europa dupa numarul de locuri de munca generate de investitiile straine directe (studiu)

Data publicarii: 01-06-2017 | Economie

Romania ocupa locul patru in Europa in clasamentul tarilor cu cel mai mare numar de locuri de munca nou create prin investitii straine directe in 2016, conform barometrului EY European attractiveness survey, editia 2017.

Anul trecut, România a atras 132 de proiecte de investiții străine directe, în creștere de 32% față de anul precedent, care au generat 17.545 de noi locuri de muncă.

Marea Britanie este în fruntea clasamentului cu peste 43.000 de noi locuri de muncă, urmată de Polonia (cu 22.000) și de Germania, care a avut aproape 20.000 de noi locuri de muncă generate prin proiecte ISD.

''În privința numărului de proiecte de investiții atrase în 2016, România se situează la mică distanță înaintea Cehiei și Ungariei în zona Europei Centrale și de Est și pe poziția a doisprezecea în topul general european'', menționează sursa citată.

Conform EY, investițiile străine directe (ISD) în Europa au atins un nivel record în 2016, cu 5.845 de noi proiecte înregistrate (o creștere de 15% față de anul precedent). Acest fapt a dus la crearea unui număr de de aproape 260.000 locuri noi de muncă (o creștere de 19%).

''Marea Britanie (1.100 proiecte), Germania (1.063 proiecte) și Franța (aproape 800 proiecte) au fost principalele trei destinații europene pentru investiții în 2016, care au atras mai bine de jumătate (51%) din investițiile străine directe. Spania și-a consolidat poziția a patra, în timp ce Polonia a urcat o poziție în clasamentul ISD, devenind prima țară din Europa Centrală care a intrat în primele cinci destinații de investiții. România este pe locul 12 (cu 132 proiecte, în creștere cu 35% față de 2015)'', informează barometrul.

Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România, este de părere că în 2016 preocupările de natură geopolitică au fost prioritare pentru consiliile de administrație, dar s-au continuat investițiile în cea mai mare piață unică din lume, unde PIB-ul Zonei Euro l-a depășit pe cel al Statelor Unite pentru prima dată după criza financiară din 2008.

''Creșterea lentă a multor piețe emergente din 2016 pare să fi contribuit la atractivitatea europeană, iar investitorii globali văd forța de muncă din Europa ca pe un activ foarte important. Robotica și inteligența artificială au contribuit, de asemenea, la consolidarea principalelor sectoare tradiționale de producție și de servicii de business din Europa", a spus Ion.

Din rândul primelor trei destinații pentru investiții, Franța a cunoscut cea mai mare creștere, cu 30% mai multe proiecte față de anul precedent. Ea a fost urmată de Germania (creștere de 12%) și Marea Britanie (creștere de 7%). Doar Olanda (-5%), Belgia (-5%) și Elveția (-2%) au înregistrat creșteri globale negative, fapt ce marchează o încetinire față de 2015, când toate au înregistrat creșteri pozitive.

''Dintre cei 505 executivi de la nivel global intervievați în luna martie a acestui an, doar 28% intenționează să-și extindă operațiunile europene în anul următor, ceea ce înseamnă o scădere de patru puncte procentuale față de nivelul de 32% din 2015. Cu toate acestea, încrederea investitorilor în perspectivele europene pe termen mai lung a crescut semnificativ, dacă se ia în calcul procentul investitorilor care se așteaptă la revenirea către o creștere economică stabilă, după cel puțin cinci ani de stagnare, procent care a ajuns la 56% față de 45% în 2015'', conform EY.

Cu un număr de 1.310 proiecte ISD, companiile americane reprezintă cel mai mare bloc de investitori în Europa, cumulând 22% din toate proiectele ISD europene în 2016. Proiectele ISD din Statele Unite au crescut în 2016 cu 10% față de anul anterior.

''Cele mai multe investiții străine directe în Europa au provenit, însă, din fluxuri intra-europene de ISD, care au crescut cu 18% în 2016. Germania și-a consolidat poziția de principal investitor transfrontalier, lansând 651 de proiecte în 2016 — cu 25% mai mult față de anul precedent. După Germania, primii cinci investitori intra-europeni, după numărul de proiecte ISD, au fost Franța, Marea Britanie, Elveția și Italia'', se mai spune în barometru.

Sursa: Agerpress