Banca Mondiala: Comertul si industria vor sprijini cresterea economiei mondiale in 2017 si in 2018

Data publicarii: 05-06-2017 | Economie

Banca Mondiala (BM) si-a mentinut estimarea privind imbunatatirea cresterii economiei mondiale la 2,7% anul acesta si la 2,9% anul viitor, de la 2,4% in 2016, datorita redresarii comertului si industriei, imbunatatirii increderii pietelor si majorarii preturilor materiilor prime, se arata in raportul privind Perspectivele Economiei Globale, transmit Xinhua si Reuters.

Este pentru prima dată în ultimii ani când prognozele instituției financiare internaționale din ianuarie nu sunt revizuite în scădere în raportul actualizat din iunie, din cauza sporirii riscurilor cu care se confruntă economia mondială.

Raportul BM arată o redresare a creșterii comerțului mondial la 4% în 2017, după nivelul scăzut de 2,5% în urma crizei financiare globale. Economiile avansate arată semne de îmbunătățire, în special Japonia și Europa, iar cele șapte mari piețe emergente — China, Brazilia, Mexic, India, Indonezia, Turcia și Rusia — sprijină din nou avansul economiei globale, se arată în raportul publicat luni de Banca Mondială.

"Cu o redresare fragilă dar reală în desfășurare, țările ar trebui să profite de acest moment pentru a adopta reforme de piață și reforme instituționale care pot atrage investiții private, pentru a ajuta la o creștere sustenabilă pe termen lung", a declarat președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Zona euro ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de 1,7%, față de un avans de 1,5% previzionat în ianuarie de Banca Mondială, în timp ce PIB-ul Japoniei va crește cu 1,5%, față de 0,9% în previziunea anterioară a BM. În ambele cazuri, redresarea exporturilor și măsurile neconvenționale de politică monetară (QE) au sprijinit avansul economic, se arată în raportul instituției financiare internaționale.

Și creșterea primei economii mondiale — SUA — se îmbunătățește, apreciază Banca Mondială. Instituția a înrăutățit estimarea de creștere a PIB-ului Statelor Unite la 2,1% anul acesta, dar a îmbunătățit ușor prognoza pentru anul viitor, la 2,2%.

Previziunile pentru China au fost menținute la 6,5% în 2017, după un avans de 6,7% anul trecut, în timp ce exportatorii de materii prime — Argentina, Brazilia, Nigeria și Rusia — vor ieși din recesiune și vor reveni pe creștere anul acesta.

Banca Mondială avertizează că noile restricții comerciale ar putea deraia redresarea comerțului pe plan global, de care au beneficiat multe economii avansate și state în curs de dezvoltare. Astfel de restricții ar afecta în special China și alte economii din Asia, se arată în raportul instituției financiare internaționale.

Sursa: Agerpress