Santander plateste un euro pentru rivala Popular, dar va majora capitalul bancii cu 7 miliarde de euro

Data publicarii: 07-06-2017 | Economie

Cea mai mare banca spaniola, Santander, va achizitiona rivala mai mica Banco Popular Espanol SA pentru un euro si va efectua o majorare de capital de aproximativ 7 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) pentru a acoperi provizioanele si capitalul cerut pentru a imbunatati situatia financiara a Popular, transmit Bloomberg si Reuters.

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) și ai Fondului spaniol pentru restructurarea bancară (Frob) au aprobat tranzacția, care nu va implica costuri din partea plătitorilor de taxe și nu va afecta depozitele bancare.

Spania caută să vândă băncile naționalizate în timpul crizei provocate de bula imobiliară, care a forțat Guvernul în 2012 să solicite un pachet de asistență financiară de la UE în valoare de 41 miliarde de euro.

Banco Popular Espanol se confruntă cu credite neperformante ipotecare în valoare de 73 de miliarde de euro, iar acțiunile băncii au scăzut cu peste 50% la Bursa de la Madrid după ce BCE a avertizat că banca ar putea fi închisă dacă nu va reuși să găsească un cumpărător.

Santander, care în timpul crizei bancare din Spania nu a preluat nici o bancă, a anunțat că achiziția Popular va accelera creșterea și va genera profit din 2019.

Banca a informat că a pus deoparte 7,9 miliarde de euro pentru a acoperi activele neperformante după achiziție.

Sursa: Agerpress