Burcea (ANAT): Promisiunea ministrului Turismului ca vom avea Legea turismului de la 1 iulie este nesustenabila

Data publicarii: 09-06-2017 | Economie

Promisiunea ministrului Turismului, Mircea Dobre, ca de la 1 iulie va fi aprobata Legea Turismului este nesustenabila si exista "sansa" sa fie votata in Parlament in martie 2018, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Alin Burcea.

"Pe Legea turismului au fost două întâlniri destul de modeste. Promisiunea ministrului Mircea Dobre cu 1 iulie nu este sustenabilă, pentru că până la 1 iulie, fiind lege, poți eventual să o trimiți în Parlament cu șanse ca să fie votată în martie 2018.(...) Nici măcar nu poate fi vorba de un proiect de lege a turismului votat în acest an", a spus Burcea.

Proiectul de lege, la care care a lucrat un grup creat la inițiativa Ministerului Turismului, din care fac parte ANAT, Federația Patronatelor din Turismul Românesc, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), CDR trebuia să fie pus pe site-ul ministerului, pentru dezbatere publică, până la 1 iunie.

Președintele ANAT a mai menționat că a solicitat ministrului Turismului sprijin pentru obținerea de TVA de 9% pentru agențiile de turism și că "până în momentul de față am reușit să "producem o adresă" din partea ministrului de Finanțe că ne sprijină".

În ceea ce privește garantarea pachetelor turistice, Burcea a precizat că "lucrurile sunt senzaționale și rămâne cum am stabilit".

ANAT a avansat și fostei Autorități Naționale pentru Turism și Ministerului Turismului propuneri privind garantarea pachetelor turistice, încă din octombrie 2016. Directiva 2015/2302 cere statelor UE să adopte un sistem eficient de garantare a pachetelor turistice, cel târziu până la 1 ianuarie 2018. Pachetele turistice sunt garantate în prezent în limita a 10.000 de dolari sau 50.000 de dolari, în funcție de tipul agenției de turism.

Sursa: Agerpress