Programul LIFE: Finantare de 3,4 miliarde euro pentru 4.170 de proiecte, pana in prezent; Romania are 66 de proiecte cofinantate

Data publicarii: 09-06-2017 | Economie

Un numar de 4.170 de proiecte de mediu, in valoare de 3,4 miliarde de euro, au fost finantate, pana in prezent, prin intermediul Programului LIFE, dintre acestea 66 fiind accesate de Romania, potrivit datelor prezentate joi de catre oficiali din Ministerul Mediului, in cadrul evenimentului ''LIFE Infoday 2017'', organizat la Gradina Botanica ''Dimitrie Brandza'' din Bucuresti.

Succesul Programului LIFE, inițiativă lansată la nivel european în anul 1992, s-a concretizat prin proiecte ce au vizat două subdomenii importante, respectiv Mediu și Acțiune pentru climă.

Pentru exercițiul financiar 2014 — 2020, bugetul alocat LIFE este mai mare ca oricând și ajunge la 3,46 miliarde euro, față de cele 2,143 miliarde de euro rezervate în perioada anterioară, 2007 — 2013.

Programul LIFE finanțează, pe lângă proiectele tradiționale, alte patru tipuri de proiecte (proiecte integrate, proiecte de asistență tehnică, proiecte de construire a capacității și proiecte pregătitoare) și propune două instrumente financiare (Facilitate de Finanțare a Capitalului Natural (NCFF) și Finanțare Privată pentru Eficiență Energetică (PF4EE)).

Din bugetul total de 3,46 miliarde euro alocat programului LIFE, 2,59 miliarde euro sunt destinați subprogramului Mediu și 0,86 miliarde euro subprogramului Acțiune pentru climă. Totodată, cel puțin 2,8 miliarde euro (81% din bugetul total) sunt alocați proiectelor LIFE finanțate prin granturi pentru acțiuni sau prin instrumente financiare inovatoare, iar aproximativ 700 de milioane de euro vor fi direcționate către proiectele integrate.

În plus, cel puțin 55% din resursele bugetare alocate proiectelor finanțate prin granturi pentru acțiuni în cadrul subprogramului Mediu vor fi utilizate pentru proiecte care sprijină conservarea naturii și a biodiversității, în timp ce maximum 620 milioane de euro vor fi utilizate de DG Mediu și DG Acțiune climatică pentru dezvoltarea politicilor și a granturilor operaționale.

Programul multianual de lucru 2014 — 2017 stabilește, pentru o perioadă de patru ani, sumele disponibile pentru proiecte. Alocările financiare naționale se vor aplica în continuare, până în 2017, pentru toate tipurile de proiecte (cu excepția proiectelor integrate) selectate în cadrul subprogramului Mediu, după care selecția se va realiza exclusiv în funcție de merite.

Entitățile eligibile pentru a aplica cu un proiect LIFE se încadrează în categoria oricărui organism public sau privat, stabilit în UE. Pe de altă parte, un organism cu sediul în afara Uniunii poate deveni beneficiar coordonator numai dacă statul în care se află organismul respectiv are încheiat un acord specific cu UE, conform articolului 5 din Regulamentul LIFE). De asemenea, persoanele juridice din afara Uniunii Europene pot fi beneficiari asociați, doar dacă beneficiarul coordonator are sediul în Uniunea, iar activitățile pentru care sunt responsabili se desfășoară în afara UE sunt necesare pentru atingerea obiectivelor de mediu și climă ale UE și pentru asigurarea eficacității intervențiilor realizate în teritoriul UE.

Programul LIFE este coordonat de către Comisia Europeană (DG Mediu și DG Acțiune climatică), forul european delegând implementarea unor componente ale programului Agenției Executive pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EASME). Comisia și EASME sunt asistate de echipe externe de selecție, monitorizare și comunicare. Cele două instrumente financiare (FFCN și PF4EE) vor fi administrate de Banca Europeană pentru Investiții.

Cea de-a patra fază a programului, cunoscută sub denumirea de LIFE+, a acoperit perioada 2007 — 2013 și a dispus de un buget de 2,143 miliarde de euro, iar cel puțin jumătate din această sumă a fost alocată proiectelor privind protejarea naturii și a biodiversității. Restul fondurilor au fost direcționate către proiecte ce au vizat politica de mediu și sensibilizarea cetățenilor.

Proiectele privind protecția naturii și a biodiversității își propun să amelioreze conservarea speciilor și a habitatelor aflate în pericol. Acestea vor contribui, astfel, la punerea în aplicare a directivelor privind păsările și habitatele și la consolidarea rețelei Natura 2000 de arii protejate. Proiectele se înscriu în eforturile menite să ducă la îndeplinirea unuia dintre obiectivele UE, respectiv stoparea pierderii biodiversității.

Conform datelor oficiale, în LIFE+, până la sfârșitul anului 2012, au fost cofinanțate peste 1.000 de proiecte privind natura și biodiversitatea, oferind direct peste 1,5 miliarde de euro, începând cu 1992, și mobilizând alte 2,7 miliarde de euro. În acest sens, ursul brun, foca-călugăr și lupul se află printre speciile care au beneficiat cel mai mult de pe urma proiectelor LIFE. O treime dintre speciile amenințate enumerate în directivele privind păsările și habitatele (peste 400 de specii) au fost vizate de cel puțin un proiect LIFE.

De asemenea, programul LIFE a finanțat peste 1.000 de planuri de gestionare în cadrul rețelei Natura 2000, în timp ce mai bine de 100 de proiecte au primit finanțare pentru combaterea speciilor străine invazive, cum ar fi nurca americană, troscotul japonez și diverse specii de raci neindigene, arată statistica Comisiei Europene.

România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai puțin de 1,6 milioane de hectare (rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare. Ariile naturale protejate înființate în România, inclusiv siturile Natura 2000 — arii naturale protejate de interes European — reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: