Pisica (FSLI Sector 6): Am fost doua ore in greva; am ratat un moment cu care nu ne vom mai intalni

Data publicarii: 12-06-2017 | Economie

Greva sindicalistilor din invatamant din sectorul 6 a durat doar doua ore, deoarece conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a a anuntat luni dimineata ca nu s-au intrunit conditiile pentru greva, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele FSLI sector 6, Radu Pisica.

"Nu mai e (grevă). A vrut FSLI să dea un comunicat mult prea devreme și sunt obligat să dau și eu un comunicat că greva încetează. Nu ne așteptam. Colegii mei erau în grevă, sălile sunt goale, dar atâta vreme cât am rămas singuri și conducerea FSLI a declarat că nu e grevă, că nu se întâlnesc condițiile, suntem obligați să încetăm greva. Am fost două ore în grevă", a spus Radu Pisică.

Întrebat dacă și alți sindicaliști au mai anunțat grevă luni, Radu Pisică a răspuns că nu, în pofida faptului că în sectorul sectorul 4 circa 87% dintre sindicaliști au votat pentru intrarea în grevă.

"Nu. Sectorul 4 a avut 87% procentaj și nu au intrat în grevă. De ce, nu știu. Județul Iași a intrat în grevă de avertisment. Am vorbit acum cu liderul și a intrat în grevă de avertisment, dar probabil că în urma comunicatului rămân doar cu greva de avertisment. 27 de organizații la nivelul țării, județe și sectoare, au avut procent între 50-86% și nu au intrat în grevă. Puteau să intre, fără să aștepte undă verde de la centru, dar nu au intrat", a mai spus liderul sindical.

Președintele FSLI Sector 6 a mai adăugat că a fost ratat "un moment cu care nu ne vom mai întâlni" și și-a exprimat speranța ca președintele României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea salarizării.

"Ne merităm soarta. Am ratat un moment cu care nu ne vom mai întâlni, iar dacă legea va fi promulgată, sper ca președintele să fie realist și să nu promulge această lege, dar dacă va fi promulgată, vom fi îngropați foarte mult timp de acum încolo. Vom fi iarăși pe ultimul loc în societatea românească, în vederea salarizării.", a mai spus acesta.

FSLI a anunțat luni, printr-un comunicat de presă, că nu sunt întrunite condițiile legale pentru declanșarea grevei generale la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), însă acest lucru nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți de Legea salarizării.

Potrivit sursei citate, conform hotărârii Colegiului Național al Liderilor FSLI din data de 31 mai 2017, în perioada 6 — 9 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizațiilor sindicale afiliate la federație au fost consultați, prin referendum, pentru a-și exprima opțiunea cu privire la declanșarea grevei generale începând cu data de 12 iunie 2017.

"În urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că 45,67% din totalul membrilor de sindicat FSLI au spus 'DA' pentru grevă generală, începând cu data de 12 iunie 2017, un număr de 27 de sindicate afiliate având între 50% și 86% opțiune pentru această formă de protest", se spune în comunicat.

FSLI precizează că, în acest context, nu sunt întrunite condițiile legale pentru declanșarea grevei generale la nivelul tuturor sindicatelor afiliate.

"În această situație, nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI. Trebuie să spunem răspicat următorul lucru: faptul că nu sunt întrunite condițiile de declanșare a grevei generale nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți de Legea salarizării! Nemulțumirea lor este profundă! Încă o dată se demonstrează că, în ciuda faptului că sunt umiliți, dascălii pun pe primul plan interesul elevilor și nu doresc ca și aceștia să fie afectați. Este clar că guvernanților nu le pasă de personalul din învățământ, însă aceștia trebuie să ia în calcul faptul că protestele pot fi reluate după începerea anului școlar 2017 — 2018 și sperăm că ni se vor alătura atât elevii, cât și părinții acestora", avertizează FSLI.

Sursa: Agerpress