Crestere peste asteptari a economiei Turciei in primul trimestru, gratie exporturilor

Data publicarii: 13-06-2017 | Economie

Economia Turciei a inregistrat o crestere de 5% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, peste estimarile analistilor care mizau pe un avans de 3,8%, arata datele publicate luni de Institutul de statistica TUIK, informeaza AFP.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, economia Turciei a înregistrat o creștere de 1,4%, un avans de trei ori mai mare decât cel înregistrat de zona euro în perioada ianuarie-martie 2017.

Cifrele oficiale arată că creșterea puternică din primele trei luni ale acestui an s-a datorat în principal exporturilor, care au înregistrat o majorare de 10,6% în ritm anual.

"Acesta pare a fi, cel puțin parțial, rezultatul deprecierii lirei care a susținut competitivitatea bunurilor exportate", a apreciat William Jackson, economist la Capital Economics.

În cursul ultimele 12 luni, lira turcă s-a depreciat cu peste 20% în raport cu dolarul, chiar dacă în ultimele săptămâni a început să recupereze o parte din pierderi.

Economiștii sunt de părere că datele peste așteptări referitoare la evoluția economiei în primul trimestru impun o revizuire a prognozelor de creștere pentru întregul an 2017. Ozgur Altug, economist șef la BGC Partners, a subliniat că a decis să își îmbunătățească estimările privind evoluția economiei Turciei în acest an de la 2,5% până la 4,7%, peste obiectivul de 4,4% pe care și l-a propus Guvernul de la Ankara.

Toate aceste date sunt o veste bună pentru guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan, ale cărui puteri au fost sporite la referendumul constituțional din luna aprilie. Ministrul turc de Finanțe, Naci Agbal, s-a declarat încrezător că atât cheltuielile de consum cât și reducerile de taxe vor contiuna să susțină creșterea economică în trimestrele următoare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: