Pahontu (Romsilva): Directia Cai de Rasa trebuie sa obtina personalitate juridica,pentru a lua subventii pe terenurile agricole si fonduri europene

Data publicarii: 13-06-2017 | Economie

Directia Cai de Rasa a Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva trebuie sa obtina personalitate juridica pentru a putea lua subventiile europene pe cele peste 8.000 de hectare de terenuri agricole pe care le gestioneaza, dar si pentru a putea atrage fonduri europene, in conditiile in care costurile anuale se ridica la 6,5 milioane de euro, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahontu.

"Este un proiect pe care ni-l dorim la Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor din cadrul regiei și am reluat la nivel guvernamental propunerea noastră de a da personalitate juridică acestei direcții pentru două motive simple. Primul ar fi legat de faptul că ar putea primi subvenția pe terenul agricol. Direcția gestionează peste 8.000 de hectare de teren agricol, dar neavând obiect principal de activitate — agricultura este văduvită de această subvenție pe care toți proprietarii de teren agricol o au în România. Prin acordarea personalității juridice ar putea fi un venit suplimentar, iar în plus ar fi și partea de participare la proiecte europene, unde va putea aplica ca persoană juridică. Momentan, neavând personalitate juridică, centrul de cost pentru Cai de Rasă înseamnă undeva la 6,5 milioane de euro anual din bugetul regiei", a precizat Pahonțu.

Hergheliile de stat din România sunt administrate din anul 2002 de către Romsilva, în prezent sistemul de creștere este structurat pe 12 herghelii și 4 depozite de armăsari, în jur de 3.000 de cai.

Romsilva susține anual din fonduri proprii resursa genetică cabalină a României dar și administrarea a 22 de parcuri naționale și naturale, activități care sunt mai mult generatoare de costuri decât de profit.

"Efortul regiei pentru administrarea celor 22 de parcuri este pe la 5 milioane de euro anul acesta. Aici, au mai fost atrase niște fonduri europene prin POS Mediu și acum este o altă etapă unde colegii noștri de la parcuri se pregătesc să depună proiecte pe POIM, noua programare 2014-2020. Un element de noutate aici este că s-a înființat de curând și a început să funcționeze, timid momentan, dar sperăm să prindă puteri, Agenția Națională pentru Arii Protejate (ANAP), cu care sperăm să avem o colaborare foarte bună și cu care să putem dezvolta activitatea parcurilor. Practic, ANAP va coordona din punct de vedere legislativ, partea de politici, care sunt foarte importante, pentru că până acum era o singură direcție de diversitate, din cadrul Ministerului Mediului", a mai spus Pahonțu.

RNP — Romsilva administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat, asigură servicii publice și administrează alte 1,1 milioane de hectare de pădure privată și are circa 16.500 de angajați.

Sursa: Agerpress