Cretu: Cetatenii europeni asteapta un raspuns la provocari precum globalizare, schimbari climatice si migratie

Data publicarii: 13-06-2017 | Economie

Cetatenii europeni asteapta un raspuns european la provocari precum globalizarea, schimbarile climatice sau migratia, iar orasele se afla in avangarda acestui raspuns, a declarat comisarul european Corina Cretu, intr-un mesaj video proiectat in cadrul conferintei "Jump to Smart. 1.0. Romania Oraselor Inteligente", organizata, luni, la Bucuresti.

"Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent precum globalizarea, schimbările climatice sau migrația. Cetățenii europeni așteaptă, pe bună dreptate, un răspuns european comun la aceste provocări și mă bucur că orașele se află în avangarda acestui răspuns european. Orașele sunt motoarele viitorului nostru european comun. Din acest motiv, Comisia Juncker a pus atât de multă energie în a acorda orașelor mijloacele necesare pentru a putea juca acest rol esențial. Acest lucru presupune crearea unei adevărate agende urbane pentru Uniunea Europeană", a spus Crețu.

Ea a precizat că această agendă vizează să se asigure că orașele au un cuvânt de spus și că sunt implicate îndeaproape în elaborarea și implementarea politicilor Uniunii Europene.

"În special, inițiativa Orașe și comunități inteligente a Agendei urbane urmărește să sprijine proiectele avansate prin implicarea puternică a sectorului privat și, implicit, a cetățenilor. Aceste proiecte vizează provocări urbane cum ar fi tranziția energetică, mobilitatea urbană, calitatea aerului sau crearea de locuințe. UE furnizează fonduri pentru a sprijini proiecte promovate de orașe. În perioada 2014-2020, politica de coeziune va investi 100 miliarde de euro în zonele urbane din care aproximativ 15 miliarde euro gestionate direct de către orașe. În plus, programul Horizon 2020 a pus la dispoziție 430 milioane euro pentru inițiativa orașe și comunități inteligente. Mă bucur că orașele românești s-au alăturat acestui demers european. Este cazul orașului Constanța, care participă la proiectul Portis, ce testează soluții de mobilitate urbană durabilă în orașele portuare", a mai arătat comisarul european.

Potrivit acesteia, este, de asemenea, și cazul proiectului Alba Iulia, care dorește să implementeze soluții novatoare, inteligente și compatibile în iluminatul inteligent, mobilitate inteligentă sau aplicațiile pentru promovarea turismului cum ar fi accesul liber la internet în spații publice.

"Este și cazul orașului București, unde proiectul Create caută soluții pe termen lung pentru decongestionarea traficului, iar proiectul Urban Wings, câștigătorii Agendei urbane, testează soluții pentru prevenirea și o mai bună gestionare a deșeurilor", a precizat Crețu.

Sursa: Agerpress