Germania vrea ca iesirea Marii Britanii din UE sa provoace pagube minime tuturor

Data publicarii: 14-06-2017 | Economie

Germania doreste o solutie pentru planificata iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana care sa aiba ca rezultat pagube minime pentru toata lumea, a afirmat, marti, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, transmite Reuters.

"Vrem o soluție care să cauzeze cât mai puține pagube pentru ambele părți", a declarat Schaeuble, într-un discurs rostit la Berlin, adăugând că Londra va rămâne o piață financiară importantă pentru Europa.

Luna trecută, ministrul german de Finanțe a apreciat că este în interesul Uniunii Europene să existe un centru financiar puternic în Londra. Wolfgang Schaeuble a declarat că ar vrea să negocieze un acord Brexit în care City of London să rămână o forță financiară globală, apreciind că mutarea tuturor operațiunilor din capitala Marii Britanii nu este fezabilă.

Separat, ministrul german de Finanțe a afirmat, marți, că Banca Centrală Europeană trebuie să renunțe la actuala sa politică monetară "în timp util", avertizând că ratele scăzute ale dobânzilor au provocat dificultăți în anumite părți ale lumii.

"Politica monetară ultrarelaxată din multe regiuni a încurajat riscuri exagerate, mulțumire de sine, alocarea greșită a capitalului și o bulă a prețurilor activelor, și tendința va continua dacă nu este modificată la timp politica", a explicat oficialul german.

Acesta a adăugat: "Trebuie să ieșim în timp util din actuala politică monetară și să revenim la un curs mai normal".

Schaeuble a arătat că Rezerva Federală a SUA (Fed) a început deja acest proces, iar recentul comunicat al BCE arată că instituția se îndreaptă în aceeași direcție.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să mențină nemodificate dobânzile și programul de relaxare cantitativă, în pofida redresării economiei zonei euro.

Consiliul guvernatorilor BCE a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Într-un comunicat de presă publicat la finalul ședinței de politică monetară, Consiliul guvernatorilor BCE și-a reafirmat decizia de a continua să achiziționeze lunar obligațiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, dar a renunțat la expresia "reducerea ratelor dobânzilor dacă va fi necesar", precizând că "ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel pe o perioada extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active".

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: