Daianu: Se vehiculeaza ca BNR s-ar opune aderarii la zona euro; este o ineptie

Data publicarii: 14-06-2017 | Economie

Exista puncte de vedere potrivit carora Banca Nationala a Romaniei s-ar opune aderarii la zona euro pentru mentinerea unor prerogative, dar aceasta este o ineptie, pentru ca decizia nu o ia banca centrala, a declarat, marti, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

"Se vehiculează de către unii — și nu este sotto voce — și din lumea politică...sunt foști politicieni, sunt analiști, că Banca Națională a României s-ar opune aderării la zona euro inclusiv din motive care țin de menținerea unor prerogative pe care le are o bancă centrală care încă beneficiază de acest mandat, de a formula politica monetară, politică de curs. Domnule, este o inepție! Deci, absolut o inepție. Dincolo de faptul că decizia de aderare la o uniune monetară nu intră în ograda unei bănci centrale, este o decizie politică și care se ia, mai ales într-o țară democratică, se ia cu sprijin democratic cât mai larg de către toate instituțiile care reprezintă cetățenii. Deci, nu banca centrală ia o asemenea decizie. Este o nerozie", a spus Daniel Dăianu, la conferința "Perspectivele aderării României la zona euro în contextul Cărții albe privind viitorul Europei", organizată de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

Potrivit acestuia, "a doua impietate" este că se pune în legătură o presupusă opoziție a băncii centrale a României față de aderarea țării la zona euro prin dorința de a menține unele privilegii.

"În loc să se înțeleagă că avem nevoie de o discuție onestă, în primul rând din punct de vedere intelectual, doi — din punct de vedere politic și responsabil, pentru că nu te joci cu asemenea decizie...Uitați la ce asistăm! Mi-am permis, poate, să am această ieșire mai emfatică, fiindcă este de neînțeles cum oamenii pe o temă atât de importantă nu reușesc să-și cântărească vorbele, să fie foarte atenți cu ceea ce lansează în dezbaterea publică", a mai spus Daniel Dăianu.

Sursa: Agerpress