Daianu: Nu suntem pregatiti pentru aderare, daca maine am fi invitati sa ne alaturam zonei euro

Data publicarii: 14-06-2017 | Economie

Romania nu este pregatita sa adere la zona euro, iar cei care spun ca in cazul in care am fi invitati ar trebui sa intram dau dovada de gandire simplificatoare si care denota neintelegere a problemelor cu care ne-am confrunta, a declarat, marti, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Este economia României pregătită? Teza noastră principală este că nu suntem pregătiți pentru aderare dacă mâine am fi invitați să aderăm. Există voci în România care spun că mâine, dacă primim invitație, mâine să intrăm în zona euro. În opinia mea, este o gândire foarte simplificatoare și care denotă neînțelegere a problemelor cu care încă se confruntă zona euro. O neînțelegere a problemelor cu care s-ar confrunta o țară încă măcinată de decalaje mari de dezvoltare, cu instituții slabe. Trebuie să avem tăria să recunoaștem și așa ceva: avem încă instituții slabe. Criza a demonstrat că diferențele de dezvoltare contează și o spun oficialii Comisiei Europene, o spun oficiali din statele membre ale zonei euro", a spus Daniel Dăianu, la conferința "Perspectivele aderării României la zona euro în contextul Cărții albe privind viitorul Europei", organizată de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

Dăianu a sublinia că este nevoie de o masă critică de convergență reală și structurală, nu numai de convergență nominală.

Potrivit studiului "România și aderarea la zona euro", prezentat de Daniel Dăianu, dacă România ar păstra ritmul mediu de creștere de 5% pe an în mod sustenabil, ar putea atinge nivelul de 75% din media zonei euro abia în 2024.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: