Teodorovici: S-ar fi putut face mult mai multe la Finante in special, dar si pe celelalte portofolii

Data publicarii: 15-06-2017 | Economie

Ministerul Finantelor trebuie sa fie preocupat de ce face fiecare dintre celelalte ministere, dar pe toate portofoliile s-ar fi putut face mai mult, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Eugen Teodorovici, presedintele Comisiei de buget din Senat.

'Sigur s-ar fi putut face mult mai multe la Finanțe în special, dar și pe celelalte portofolii. Ministerul de Finanțe trebuie să înțeleagă că nu trebuie să aibă o abordare contabilă. Ministerul Finanțelor trebuie să fie preocupat de ce face fiecare dintre celelalte ministere. Orice întârziere pe aceste sectoare, cum ar fi cel al Fondurilor Europene, îi afectează ceea ce dânsul a planificat pentru 2017 ca buget, creștere economică și multe altele', a spus Teodorovici.

El a precizat că și-ar fi dorit să vadă un proiect privind Legea redevențelor.

'Nu am văzut nimic pe Legea redevențelor. Vorbim de mulți ani. Avea un proiect doamna Dragu (Anca Dragu, fost ministru de Finanțe, n.r.), din 2015, deja încheiat, finalizat, discutat cu Fondul Monetar Internațional și pe care nici astăzi nu îl văd supus atenției și dezbaterii publice', a mai arătat senatorul.

Într-o conferință organizată miercuri de Camera de Comerț și Industrie a României în parteneriat cu INAC, Teodorovici a declarat că ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, este contabil în tot ceea ce face, inclusiv în coordonarea și gestionarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), unde sunt aceiași oameni ca nărav și pricepere.

El a răspuns unei întrebări venite din partea Andreei Paul, potrivit căreia ministrul Finanțelor a afirmat că "o cauză a nerealizării investițiilor în România nu este lipsa de capacitate administrativă în legătură cu întocmirea de proiecte, ci lipsa unei legislații coerente în materie de achiziții publice".

"M-am uitat așa, fără să vreau, la ce a spus domnul ministru al Finanțelor, actual contabil și ministru de Finanțe, Viorel Ștefan, contabil prin tot ceea ce face, inclusiv modul în care coordonează și gestionează ANAP astăzi. După un an și șase luni de ANAP, sub o anumită conducere, discutăm astăzi despre aceleași probleme. Vreau să le văd clarificate. Domnul Ștefan se înșeală foarte mult când spune că este nevoie doar de o clarificare legată de cadrul legislativ. Este o problemă, într-adevăr, partea de legislație, anume că ce s-a trimis în octombrie 2015 în Parlament, cele patru legi aveau o formă, dar, așa cum se face în Parlament, mai mult se strică decât se face bine. Din păcate, au venit foarte multe amendamente de la colegii din cele două camere. Astăzi e din ce în ce mai greu de înțeles și de aplicat, după care ANAP a scos niște norme tipice ANAP", a spus Teodorovici.

De asemenea, acesta a precizat că a reușit să schimbe doar numele instituției din ANRMAP în ANAP, însă "oamenii sunt aceiași ca nărav și ca pricepere".

Sursa: Agerpress