Stabilirea unor venituri fixe la bugetul Uniunii Europene, o solutie pentru a compensa efectul Brexit

Data publicarii: 17-06-2017 | Economie

Brexit-ul nu va avea un impact asupra bugetului Uniunii Europene in 2018, dar in perspectiva sunt analizate patru modalitati de a acoperi eventualele sume care nu mai vin, una dintre variante fiind stabilirea unor venituri fixe, a declarat, vineri, deputatul european Siegfried Muresan, negociator-sef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018.

"Va trebui să intrăm în toate liniile bugetare să vedem care este beneficiul Marii Britanii, contribuțiile le știm și să vedem care va fi exact gaura ce rămâne ca urmare a ieșirii Marii Britanii și va trebui să o acoperim. Există patru modalități de a o acoperi și eu favorizez una dintre ele. Prima modalitate este să spunem: păstrăm același nivel al bugetului și toate statele contribuie mai mult, în special statele bogate, statele net contributoare. Nu cred că este realist. Vedem apetitul în Suedia, Austria, Germania, Olanda pentru a contribui mai mult, apetitul este mic. Cea de-a doua variantă este să spunem: a plecat Marea Britanie, bugetul este mai mic, facem mai puțin. Nu vom accepta noi, în primul rând beneficiarii neți, care beneficiem de pe urma bugetului, nu vom accepta reduceri de fonduri. A treia variantă este o combinație a primelor două care ne va duce din nou în negocieri politice extrem de dificile și nu există predictibilitate pe termen lung. Cea de-a patra variantă este ca bugetul Uniunii Europene să aibă surse proprii de venit", a spus Siegfried Mureșan.

Acesta a explicat că nu este vorba de introducerea de taxe la nivel european urmată de reducerea de taxe la nivel național, ci de redirecționarea către bugetul UE a unei părți din taxe existente în toatele state membre, precum TVA sau impozit pe venit.

"Cred că alocarea spre Europa a unei ponderi din taxe existente deja la nivel național poate fi soluția, poate fi o bază stabilă, sustenabilă, predictibilă pe termen lung, dar a existat mereu și aici este de înțeles, rezistență la nivelul statelor membre în trecut căci în momentul de față statele membre spun și ele decid politic cât plătesc în Bugetul Uniunii Europene. Dacă am spune în viitor 0,5% din TVA sau 0,2% din orice alt impozit care există merge automat spre nivelul european, practic statele membre nu mai au mare spațiu manevră polic, banii ar merge automat. E ceva ce statele membre nu și-au dorit în trecut, să vedem acum vor evolua", a precizat Siegfried Mureșan.

Potrivit acestuia, o dezbatere în acest sens ar putea avea loc în 2018 și aplicarea să se facă pentru viitorul buget multianual.

"În anul 2018, Marea Britanie va fi tot anul stat membru al Uniunii Europene, va avea drepturi și obligații depline ca orice alt stat membru al Uniunii Europene. Deci impactul Brexit asupra bugetului Uniunii Europene în anul 2018 în mod normal ar trebui să fie zero și impactul direct va fi zero", a mai spus Mureșan, adăugând că în prezent trebuie calculată contribuția și beneficiul Marii Britanii.

Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează, vineri, dezbaterea "Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 — prioritățile Parlamentului European".

Sursa: Agerpress