Erste: BNR ar putea majora facilitatea de depozit sau interveni pe piata valutara la o miscare brusca de curs

Data publicarii: 20-06-2017 | Economie

Banca Nationala a Romaniei ar putea majora facilitatea de depozit sau interveni pe piata valutara la o miscare brusca de curs leu/euro, potrivit unei analize realizata de Erste Group.

"Scenariul nostru de bază este în concordanță cu o depreciere a leului față de euro spre 4,62 în decembrie 2017. Leul a fost singura valută din Europa Centrală și de Est care nu a fost recent supusă presiunilor de apreciere. Un număr de factori ar fi putut contribui la aceasta: un portofoliu scăzut de investiții, posibil din cauza creșterii riscului fiscal; deficitul de cont curent se majorează gradual, în timp ce intrările de fonduri UE au fost sub așteptări; retorica băncii centrale, care nu susține o apreciere a leului de teamă de a nu alimenta o lărgire a dezechilibrelor externe", se precizează în analiza băncii.

Analiștii Erste Group apreciază că BNR nu ar fi intervenit pe piață însă consideră că banca centrală ar putea majora facilitatea de depozit sau interveni pe piața valutară la o mișcare bruscă de curs leu/euro.

Săptămâna trecută, joi, 15 iunie, leul a coborât la cel mai redus nivel în raport cu euro din ultimii cinci ani, Banca Națională anunțând un curs de 4,5872 lei pentru un euro. Ulterior, moneda națională a câștigat teren în raport cu moneda europeană iar cursdul afișat luni a arătat un curs de 4,5859 lei pentru un euro.

Sursa: Agerpress